VIDEO: Peter van der Voort in It Polytburo

Het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel ligt momenteel hoger dan normaal. Dat zei het hoofd van de Intensive Care van het UMCG in Groningen, Peter van der Voort uit Boksum, vrijdag in It Polytburo. Waar normaal zo'n zes procent van het personeel ziek is, ligt het verzuim in zijn ziekenhuis nu op ongeveer 15 procent. Voor een deel komt dat door de hoge werkdruk en door het feit dat sommige ziekenhuismedewerkers nog niet hersteld zijn van de eerste coronagolf.
Van der Voort maakt zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen in Fryslân en in de rest van het Noorden. Want meer besmette mensen leidt uiteindelijk ook tot meer opnames op de IC's, zegt hij. Ook de reguliere zorg in de Friese en noordelijke ziekenhuizen komt in de knel. Van het aantal operaties dat niet spoedeisend is, wordt tien tot twintig procent niet uitgevoerd. Tijdens de eerste coronagolf lag het percentage hoger: toen was het zo'n 80 procent, laat Van der Voort weten.
Als medicus, maar ook als eerste kamerlid voor D66, is Van der Voort blij met de komst van de corona-app, die zaterdag in werking treedt. Volgens hem draagt dit bij aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus .