Netwerkcentrum De Klomp biedt Leeuwarders toekomstperspectief: kan niet bestaat niet

Computerles, dagbesteding, werk vinden, eten koken; het kan allemaal bij netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden. In het buurtcentrum helpen vrijwilligers mensen bij allerhande zaken.
Netwurksintrum De Klomp helpt Ljouwerters mei fan alles
'Kan niet bestaat niet' is het motto van De Klomp. Het netwerkcentrum is uitgegroeid tot een breed platform waar mensen aan hun perspectief kunnen werken. Na drie jaar zijn er ook werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking bij gekomen en een winkel met gratis spullen. In maart is een project opgezet voor het opruimen van groot afval in de Leeuwarder buurten.
Vierduizend inwoners van de gemeente Leeuwarden hebben inmiddels gebruik gemaakt van de diensten. Volgens coördinator Senan Hubanic is het netwerkcentrum een succes.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Veel mensen hebben via het netwerkcentrum een toekomst gekregen", zegt Hubanic. "We hebben voor corona al negentien mensen aan betaald werk geholpen. Maar dat mensen betere vaders, moeders worden, lekker in hun vel zitten en dat ze op verjaardagsfeesten kunnen vertellen: 'Ik werk bij het netwerkcentrum', dat is het grote succes."
Netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
In de werkplaats aan de Ouddeelstraat worden fietsen gerepareerd. Na een doneeractie op televisie en bij de ANWB komen er deze maand vijfhonderd fietsen binnen.
"Die worden allemaal weggeven aan kinderen van wie de ouders het niet zelf kunnen betalen", vertelt werkplaatsbegeleider Albert Ronner. "Die kunnen een aanvraag doen bij Samen voor alle Kinderen. Ze krijgen een brief, komen hier een fiets uitzoeken en fietsen de poort uit met een mooie fiets."
Fietsen voor de actie Kindpakket © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Ronner is als vrijwilliger begonnen. "Ik ben zeven jaar vrijwilliger. Voor mijzelf is het een stap waarvan ik blij ben, dat ik die heb genomen. Ik heb nu een baan gekregen als activiteitenbegeleider bij Amaryllis." Die maatschappelijke coöperatie werkt samen met de gemeente Leeuwarden in De Klomp.
Sinds januari is De Klomp ook Buurtkamer, een ontmoetingsplek voor de inwoners van de wijk Oud-Oost. Met jeugdfondsen worden nieuwe initiatieven en lopende projecten vanuit eerder opbouwwerk in de stad ontwikkeld.
De Klomp helpt ook bij verhuizingen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte