Q&A: Everhard Hofstra (GGD) beäntwurdet harkersfragen oer corona

Everhard Hofstra, de foarsitter fan de Nederlandse Vereniging voor Infectieziekebestrijding en arts-ynfeksjesyktebestriding by GGD Fryslân beäntwurde woansdeitemiddei yn it radioprogramma Weistra op Wei sa folle mooglik fragen fan de harkers oer corona.
Besjoch hjirûnder in gearfetting fan de fragen:
Q&A: Everhard Hofstra (GGD) beäntwurdet harkersfragen
As ik in mûlkapke draach, ha ik de hiele dei nedich om by te kommen. Ik ha in artikel lêzen dat seit dat ik suerstoftekoart krije kin fan it dragen fan in mûlkapke en dat it skealik foar de harsens wêze kin. Wat moat ik dan dwaan?
"De Rijksoverheid heeft aangegeven hoe je een eigen kapje kunt maken, en de wegwerpkapjes die je kunt kopen horen ook aan de juiste richtlijnen te voldoen. Om besmetting te voorkomen is het natuurlijk belangrijk dat je het mondkapje niet aanraakt, want zo kan het virus weer op je handen belanden. Alleen de touwtjes om het om je oren te doen moet je aanraken. Op deze manier geven mondkapjes geen ademproblemen voor de meeste mensen.
Het is lastig om persoonlijk advies te geven over de radio, maar bij de kapjes die te koop zijn horen de meeste mensen geen klachten te hebben. Ik heb het eerdergenoemde onderzoek niet gelezen, daar kan ik nu niet op antwoorden."
De mûlkapkesplicht, giet dat allinnich om it jaan fan in sinjaal?
"Het dragen van een mondkapje heeft zeker een toegevoegde waarde, de kans op besmetting wordt er kleiner door, maar het werkt altijd aanvullend op de andere maatregels zoals afstand houden en handen wassen."
Wat is de reden dat der mar trije minsken op besite komme meie, en hoe sit dat mei jierdeibesite? Wy binne thús mei ús fjouweren, en dan moat dus ien thús bliuwe.
"Welk aantal mensen zou dan wel logisch zijn, is de vraag. Ergens is er de keuze gemaakt over hoe we de kans op besmetting zo klein mogelijk kunnen houden. Maximaal drie mensen is beter dan vier mensen, en maximaal vier mensen is beter dan vijf. De overheid heeft die keuze gemaakt, dan is het ook duidelijk. Ik denk ook dat drie een aantal is dat in de meeste woningen moet passen met anderhalve meter afstand houden."
Soe in jûnsklok helpe om corona te bestriden?
"Op dit moment zijn we aan het kijken of de huidige maatregels genoeg zijn om het aantal besmettingen in te dammen, daar moet een tijdje overheen gaan voordat we dat kunnen zien. Mochten de huidige maatregels niet genoeg helpen, dan kunnen de bestuurders besluiten om aanvullende maatregelen in te voeren. Een avondklok heeft wel al doen blijken een effectieve maatregel te zijn."
As der in faksin komt dêr'tst it firus yn mindere foarm fan krijst, dan bist dochs besmetlik foar oaren?
"Wat een vaccin doet, is afweer geven. Als het vaccin er is, zal blijken hoe het werkt en bij welke groep het afweer opwekt. Je wordt van een vaccin niet besmettelijk. Als je de griepprik hebt, zijn de klachten die zich dan kunnen ontwikkelen bijwerkingen van het vaccin, dat is niet de griep zelf die je door het vaccin zou krijgen. Ook al wordt er nu versneld een vaccin ontwikkeld, de veiligheidsstappen en richtlijnen worden nog steeds gevolgd, ook al gaat het sneller dan anders. Het is nog steeds veilig, er zijn alleen meer mensen die eraan werken waardoor het ontwikkelen sneller gaat."
Ik wurkje yn de wegebou. Wy kinne net altyd ús hannen waskje, en by ferskate taken is foldwaande ôfstân hâlde ek net mooglik.
"Bij sommige beroepen is het gewoonweg niet mogelijk om constant voldoende afstand te houden. De basisregel is, probeer afstand te houden, wanneer dat niet kan kun je kijken of een mondkapje kan worden gebruikt. De wegenbouw is buitenwerk, daar heb je natuurlijk minder kans op besmetting, ook al is die niet nul. Belangrijk is dan dat, als je klachten hebt, je niet naar je werk gaat, maar thuisblijft en je laat testen. Vaste werkduo's maken is ook handig, dan hoef je niet elke dag met een ander persoon te werken en kun je de kans op besmettingen beperken."