Sint Piter-komitee: "Ofskie Swarte Pyt ferget moed, mar is de juste stap"

Peter van den Broek fan it organisaasjekomitee fan it Sint Piter-feest ljochtet de beslissing om ôfskied te nimmen fan Swarte Pyt ta. "We staan in Grou met het Sint Piter-feest niet op een eiland. Mensen zijn er mee bezig. Het vergt enige moed, maar ik denk dat het een goede stap is. Ik denk dat het feest daar vrolijker mee verder kan de komende jaren."
Gjin Swarte Pyt by Sint Piter
De tradysje fan Sint Piter yn Grou is unyk, jout Van den Broek oan. En just dêrom is it ek wichtich om draachflak te hâlden. "We zijn ook immaterieel erfgoed in Nederland. Het kenmerk van tradities is dat je ze doorgeeft aan nieuwe generaties. Maar dat komt in gedrang. Vrijwilligers die hier hun tijd in willen steken, hebben als eerste vraag: hoe gaan jullie verder met Zwarte Piet? Als je ziet wat er sinds februari met de laatste aankomst fan Sint Piter allemaal gebeurd is in de wereld."

Begryp

De maatskiplike diskusje is net de iennige reden. "Je kunt je afvragen of wij de eerste moeten zijn die gaan veranderen, maar je ziet overal beweging. En wij moeten ook een vergunning hebben, ook dat wordt lastiger. We nemen afscheid van Zwarte Piet, we gaan een andere kant op. Als je kijkt naar wat we over een paar weken doen, dan denk ik dat iedereen nog meer begrip krijgt."

Lilke reaksjes wol ferwachte

It beslút smyt in soad reaksjes op, mar dat hie Van den Broek ek wol ferwachte. "De social media staan vol met voor- en tegenstanders. Dat hadden we ook wel verwacht. We kunnen niet een besluit nemen waar iedereen het mee eens is. De emoties lopen hoog op. We hebben het zorgvuldig gedaan en we hebben met veel mensen gesproken. Ook met burgemeester Sybrand Buma. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken, daar krijgt iedereen weer energie van."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Van den Broek seit mei klam dat it net allinne om de yntocht giet, mar dat it beslút ek oare aktiviteiten yn stân hâlde moat. "We zijn er voor het feest. Dat is een leuk feest, maar dat moet ook zo blijven. En dan is de aankomst één ding, maar we hebben ook een Sint Piter-mearke, een Sint Piter-beurs, er gebeurt van alles op de scholen. Ook andere dingen moeten blijven doorgaan."
Peter van den Broek fan it organisaasjekomitee fan it Sint Piter-feest