Akku's scootmobilen yn Ljouwert stellen: "Ik kan geen kant op"

Yn de Ljouwerter wyk Bilgaard wurde de lêste tiid geregeld akku's fan scootmobilen stellen. By de flat De Dulf binne fan tsien akku's stellen fan fiif scootmobilen. De dupearren bale flink: "Ik kan nu geen kant op", seit in segrinige frou De Jong. "Ik kan geen boodschappen doen, ik kan er niet even uit. Er zal wel een bende actief zijn."
De Dulf © Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Mijn accu is uit de scootmobiel gehaald", fertelt se. "Normaal gesproken staat-ie altijd bij de lift. Beneden is er wel een berging, maar die zit helemaal vol. Dat zegt woningcorporatie Elkien ook. Daarom zet ik 'm nu in de hal."

"Helemaal foute boel"

Dêr is it dus ferkeard gongen. "Om 12.00 uur heb ik de scootmobiel aan de lader gezet. Vier uur later zou ik 'm ophalen en toen dacht ik: oeps, dit is helemaal foute boel." Even in nije akku bestelle is ek net samar klear: "De kabeltjes die aan de accu's zitten, zijn bijna niet leverbaar. De fabrikant heeft ze niet op voorraad."
Ek de famylje Koopal is slachtoffer. "Een paar jaar terug is dit hier ook gebeurd. Ik denk dat Elkien het op moet lossen, ik zou het anders ook niet weten. Er moeten camera's komen."
De plysje freget minsken dy't wat witte of wat sjoen ha, oft se har melde wolle.