Der komme ien of twa Fryske corona-testlokaasjes by foar de hjerst

GGD Fryslân is him oan it tarieden op de hjerst en winter: der komme ien of twa testlokaasjes by yn Fryslân. "We hebben nog ruimte om uit te breiden bij de drie bestaande locaties. Maar in de loop van het najaar zullen meer mensen klachten krijgen die op COVID-19 lijken. Over het algemeen zijn dat natuurlijk verkoudheidsklachten. Maar daarom zoeken we er wel één of twee locaties bij," seit Jaap Erik Pijlman fan de GGD Fryslân-testlokaasjes.
Der komme ien of twa Fryske corona-testlokaasjes by foar de hjerst
Op dit stuit binne de wachttiden noch lang. "We hebben het erg druk, als je vandaag belt hebben we nog plek op vrijdag. Maar dat zal niet lang meer zijn, dan wordt het al zaterdag. We kunnen helaas niet uitbreiden omdat de laboratoria hun maximum al hebben bereikt. Het is erg vervelend dat de wachttijden oplopen. We zouden graag zien dat we dezelfde dag of de dag erna een test willen afnemen en dat de uitslag de dag erna bekend is."
De coronatestlokaasje yn Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Ek foar it tal minsken dat byinoar komme kin is in útwreiding nedich, seit Pijlman. "We kunnen al heel veel mensen testen, maar het moet ook veilig zijn voor de mensen en medewerkers. Je moet niet teveel mensen op één plek hebben."

Laboratoaria yn Dútslân

Der binne ek partikuliere testen beskikber yn Fryslân, bygelyks fan laboratoaria yn Dútslân. Pijlman seit dat der ek oan wurke wurdt dat dy romte hjir ek beskikber komt. "Ik denk dat dit een van de laboratoria is met een landencontract, die dus bezig is om capaciteit beschikbaar te stellen voor de GGD. Maar op dit moment is dat nog niet gerealiseerd. Men is er druk mee bezig."
Jaap Erik Pijlman fan de GGD Fryslân-testlokaasjes