Lambert Teuwissen fan Snits sjocht werom op NOS-projekt 75 jier befrijing

Noch net sa lang lyn wie de NOS klear mei in spesjaal projekt foar 75 jier frijheid. Sy makken ien jier lang ferhalen oer de Twadde Wrâldoarloch. Se hawwe in spesjale webside opset en der waarden bysûndere befrijings-sjoernaals makke. It ferhaleprojekt sit der no op. Lambert Teuwissen fan Snits wie dêr as einredakteur by de NOS by belutsen: "De grote verhalen kennen we wel, maar het was juist leuk om de kleine verhalen voor het voetlicht te brengen."
De spesjale webside fan de NOS © NOS
"Het is wel even wennen dat het er nu op zit," seit Teuwissen. "Want je bent toch een jaar lang aan het kijken bij alles wat je leest over 1940-1945 of je er iets mee kunt doen voor de website. We hebben een jaar lang het nieuws van toen gebracht alsof het net gebeurd was. Als mensen naar het Oosten werden gevoerd, wisten we niet dat er vernietigingskampen aan het einde van de reis waren. Met de kennis van toen en de technieken van vandaag hebben we de verhalen verteld."
Dat útsykjen en opskriuwen fan alle ferhalen wie noch in soad wurk. "Je moet er respectvol mee omgaan. Het waren twee verhalen per dag, maar je moet er wel helemaal in duiken. Maar we kregen een hoop positieve reacties."

Snits

Op guon mominten kaam de berjochtjouwing foar him sels ek wol tichtby. "Ik woon in Sneek en las over de periode na 5 mei dat er 100.000 Duitse soldaten Nederland moeten verlaten en dan lopend via de Afsluitdijk, Fryslân en Groningen naar huis gelopen. Die hebben hier vlakbij aan de Leeuwarderweg een kamp gehad. Iedere dag bivakkeerden er duizenden soldaten. Dat brengt het wel dichtbij, het was hier echt om de hoek."

Nije wize fan omgean mei skiednis

It projekt is no klear, mar der komt noch wol in boek. Dêr is Teuwisen bliid mei. "Een uitgever vond het zo mooi dat er van iedere dag één verhaal gekozen is om uit te brengen. Dus je ziet de rode lijn heel mooi terugkomen in zo'n boek. De mensen die het zelf hebben meegemaakt, daar zijn er steeds minder van. Dit is een nieuwe manier om het te vertellen. Door te doen alsof het nieuwsberichten zijn, brengt je ook urgentie terug. Een nieuwe manier van omgaan met de geschiedenis."
Lambert Teuwissen fan de NOS