Corona-oefening en -maatregels yn Ljouwerter finzenis: begryp by detinearden

De Ljouwerter finzinis hat tiisdeitemiddei in conora-oefening holden. Der waard spile dat ien fan de meiwurkers besmet wie. Plakferfangend direkteur Harry Lefferts: "Het risico is dat het als een soort olievlek door de inrichting gaat. Dit is een oefening gericht op bewustwording voor het goed volgen van de maatregelen tegen het coronavirus. Tot op heden is het gelukt om het virus buiten de deur te houden. Dat houden we ook in de toekomst graag zo."
© Omrop Fryslân
"Oefening van calamiteiten is in een penitentiaire inrichting is essentieel," jout Lefferts oan. "Het helpt ons om inzicht te krijgen in hoe we getraind zijn. Vaak denk je dan aan bijvoorbeeld brand of geweld, maar deze dreiging is actueel. Daarom oefenen we dit. Het scenario was dat er een besmette medewerker in de inrichting was die de afgelopen dagen op meerdere afdelingen is geweest en met meerdere medewerkers contact heeft gehad. Er is een contactonderzoek opgezet."

Begryp by finzenen

Neffens de plakferfangend direkteur hawwe de finzenen yn Ljouwert alle begryp foar de oefening en de maatregels. "De sfeer is prima, gedetineerden snappen ook waarom we dit doen. Er zijn versoepelingen ingevoerd in de afgelopen periode. Er zijn meer activiteiten, het bezoek komt weer op gang. Maar zij volgen de media ook wel natuurlijk. De cijfers zijn toch wel weer verontrustend. Daarom is de belangrijkste les is dat we in ons achterhoofd moeten houden dat het uitvoeren van de maatregelen belangrijk is. Zeker in een inrichting waar gedetineerden zitten die afhankelijk zijn van ons."
Plakferfangend direkteur Harry Lefferts