Súdwest-Fryslân jout nochris 50.000 euro subsydzje foar griene dakken

In subsydzjeregeling fan de gemeente Súdwest-Fryslân foar griene dakken is populêr. Noch gjin trije moannen nei't de regeling oankundige waard, is de pot fan 50.000 euro al leech. Dêrom hat de gemeente besletten nochris 50.000 euro beskikber te stellen.
© Shutterstock.com (shutternelke)
Wethâlder Erik Faber fan Súdwest-Fryslân is wiis mei it resultaat oant no ta. "Er is een grote belangstelling, we hebben meer dan vijftig aanvragen binnengekregen voor een subsidieplafond van 50.000 euro. We zien dat meer mensen groene daken wilden aanleggen, dus daar moesten we wel iets mee doen. Daarom hebben we besloten om nog eens 50.000 euro beschikbaar te stellen. Ik verwacht dat het nu ook snel gaat. Ik weet dat er een energiecoöperatie is die probeert met een groep van huiseigenaren hiermee aan de slag wil gaan."

Goed foar beurs en miljeu

Der binne wol in pear betingsten. Mar it smyt ek in soad foardielen op, seit de wethâlder. "Mensen moeten binnen een half jaar een groen dak aanleggen. Ze kunnen 50 procent krijgen, de rest moeten ze zelf betalen. En er moet bewezen worden dat het dak is aangelegd. Het heeft veel voordelen. In de zomers levert het verkoeling op en in de winter is het juist warmer. Het groene dak isoleert beter. Maar het is vooral belangrijk dat het water vasthoudt. Dat maakt dat er minder overlast is voor het riool en niet de straten overlopen bij het opvangen van een flinke stortbui. Daarnaast vergroot het de biodiversiteit. En ten slotte gaat het twee tot drie keer langer mee dan een gewoon plat dak. Dus in die zin scheelt het ook voor de eigen portemonnee."
Wethâlder Erik Faber fan Súdwest-Fryslân