Nije eksposysje yn Planetarium iepene: 'Eise Eisinga en de Griekse Hemelkunde'

Yn it Eise Eisinga Planetarium yn Frjentsjer is in nije eksposysje iepene. It giet om in tydlike eksposysje, mei de namme 'Eise Eisinga en de Griekse Hemelkunde'. "We vertellen daar de verhalen van een aantal bekende Griekse wetenschappers. Iedereen van school kent natuurlijk nog wel Pythagoras van zijn stelling, maar ook een Griek als Aristarchus die al de afstand tot de zon wist te meten", sa seit direkteur Adrie Warmenhoven.
It Keninklik Eise Eisinga Planetarium yn Frjentsjer © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
"De verhalen worden geïllustreerd met prachtige voorwerpen uit een aantal privé-verzamelingen. Een paar mooie zilveren stukken komen van het Fries Museum, maar er komen ook een aantal stukken uit de privécollectie van Bert Degenaar", seit Warmenhoven. Degenaar is ûnder mear bekend út it tv-programma 'Van Onschatbare Waarde'.
"Hij heeft een hele uitgebreide collectie van allerlei instrumenten. Daar laten we een aantal topstukken van zien, bijvoorbeeld hele mooie sterglobes en mooie uurwerken met mythologische verhalen met de oude Grieken daar op afgebeeld", seit Warmenhoven.

Besikers

De tentoanstelling rint oant begjin jannewaris. Nettsjinsteande de coronakrisis hopet Warmenhoven op in soad besikers. "Na de laatste jaren waren we natuurlijk verwend met meer dan 60.000 bezoekers. Ik zou heel blij zijn als we dit jaar de 40.000 halen. Dat is een stapje terug, maar daar hebben natuurlijk heel veel musea en bedrijven mee te maken. Daar zullen we met z'n allen toch even doorheen moeten", sa seit Warmenhoven.
Direkteur Adrie Warmenhoven