Onbeperkte Elfstedentocht hat fergunningen foarinoar yn alle gemeenten

De fergunningen dy't nedich binne om de 'Onbeperkte Elfstedentocht' te hâlden binne yn alle gemeenten foarinoar. It evenemint foar minsken mei in beheining moat op 23 oant en mei 27 septimber barre. "Dus wat dat betreft gaat het door. We zoeken nog wel een paar vrijwilligers, maar het wordt ook steeds bekender dat we het organiseren," seit Sandy Krijnen fan Koarnwert, dy't MS hat en sels ek in Alvestêdetocht die. Woansdei wie der in frijwilligersgearkomste.
Sandra Krijnen en har man by har tocht yn 2019 © Omrop Fryslân, Willem de Vries
It giet wol mei in stik minder dielnimmers as dat sy earder fan doel wie. "Ooit ben ik gestart met de droom voor de eerste editie dat er 500 deelnemers per dag zouden komen. Maar door het coronavirus en de onbekendheid halen we dat natuurlijk niet. We zitten nu op zo'n vijftig deelnemers. En dat is goed, prima. Ik heb er steeds het volste vertrouwen in gehad dat het doorgaat. Het is een buitenevenement en we willen het publiek ook oproepen om naast de route te gaan staan. Ik reken er natuurlijk wel op dat de Fries verstandig is en 1,5 meter afstand houdt. Dan maken we er een groot feest van."

"Deelnemen, niet aan de zijlijn"

De tocht is foar minsken mei in beheining. Just dêrom is it sa wichtich. "Deze doelgroep staat zo vaak aan de zijlijn. Ik vindt dat ze een groot applaus verdienen. Ik heb dagelijks contact met deelnemers die al weken voor dit evenement aan het trainen zijn. Ik gun deze mensen dat ze in het zonnetje kunnen staan en applaus krijgen. En deelnemen, niet aan de zijlijn staan," seit Krijnen.
Dat betsjut ek dat der in soad regele wurde moat. "Mensen komen met een scootmobiel, een driewieler, een rolstoel. We moeten voor al die hulpmiddelen opslag of vervoer regelen. Ook moeten we in sanitaire voorzieningen voorzien, dat betekent dat we rolstoeltoegankelijke dixies op de route gaan plaatsen om de tien kilometer."

Grutske soan

Sandy har soan Niels is tige grutsk op syn mem. "Ze heeft het bepaalde periodes slecht gehad, maar ze is altijd een ondernemende vrouw geweest. Altijd vol ideeën en plannen. Dan kom je zo'n periode tegen die je neerhaalt. Maar als je dan nu ziet waar ze staat, wat ze kan doen, is opgestaan vanuit haar rolstoel, bergen heeft beklommen en haar ideeën heeft waar kunnen maken, dan ben ik trots. En blij dat ik daar deel van kan uitmaken."
Sandy Krijnen