Azc-bewenster fan Sint-Anne slim ferwûne by anty-homogeweld

De Nigeriaanske frou dy't ôfrûne wykein yn in azc yn Gilze yn Noard-Brabân ferwûne rekke by in oanfal troch twa oare Nigerianen, wennet yn it azc yn Sint-Anne. De frou wie op besite by har freondin yn it asylsikerssintrum fan Gilze. Der ûntstie spul mei in oar Nigeriaansk stel, dy't de twa froulju útskold foar 'stomme lesbiennes.' Se woene de frou út Gilze oanfalle mei siedend wetter, mar har freondin út Fryslân sprong dertusken en rûn slimme brânwûnen op.
It azc yn Sint-Anne © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Neffens de helporganisaasje LGTB Asylum Support krige it slachtoffer gjin help en moast sy gewoan mei de trein werom nei Fryslân. It COA seit dat de frou wól help oanbean krigen hat. It slachtoffer hat yntusken oanjefte dien. Haar freondin is oerpleatst nei in oar azc, yn Grave.

COA: der is wol help ferliend

Edward Ernst fan it COA Midden- en Zuid-Nederland fertelt syn kant fan it ferhaal. "Nadat wij een melding kregen van een scheldpartij en bedreiging zijn onze medewerkers gaan kijken. Toen ontstond er een vechtpartij. Onze mensen hebben geprobeerd ze uit elkaar te krijgen. Er is ook met kokend water gegooid."
Neffens is COA is der dús wol help jûn. "In tegenstelling tot eerdere berichtgeving hebben onze medewerkers en beveiliging wel eerste hulp verleend. De vrouw is daarna naar een hulpartsenpost bij het ziekenhuis gebracht. Daar is ze ook nog behandeld. Vervolgens is ze teruggekeerd naar het azc in Gilze en daarna is ze op eigen initiatief teruggegaan naar het azc in St.-Annaparochie."
By it COA binne se wol skrokken fan de situaasje. "Wij hebben natuurlijk meteen onderzocht wat er is gebeurd. Maar er is eerste hulp verleend, daarna naar de hulppost en zelfs in St.-Annaparochie is ze door de GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers) nog onderzocht. Ik heb de foto's gezien, dat ziet er verschrikkelijk uit. Ze was wel illegaal op bezoek in Gilze, ze had zich niet gemeld. Daarom heeft ze nu ook verbod gekregen voor het eerste half jaar om daar te komen. Verder krijgt ze de zorg die de ze nodig heeft. Er is aangifte gedaan bij de politie, dus dat is aan hen. Wij hebben mensen aangesproken op hun gedrag. Een persoon is overgeplaatst. Ze zijn in ieder geval niet meer in één locatie woonachtig."
Edward Ernst fan it COA Midden- en Zuid-Nederland

LGBTO Asylum Support fertelt in hiel oar ferhaal

Sandro Kortekaas, foarsitter fan LGBTO Asylum Support, fertelt in hiel oar ferhaal as it COA. "We hebben vanmiddag nog een gesprek met de vrouw gehad. Zij heeft inderdaad na het incident hulp gekregen van de beveiliging. Ook het GZA is benaderd, maar zij hebben haar niet behandeld omdat zij daar niet in het azc verbleef. Vervolgens is ze naar het St. Elisabeth Ziekenhuis gebracht, waarna ze weer terugkwam bij het azc in Gilze. Daar hebben ze haar een verbod opgelegd, aanvankelijk ging het over een jaar. Daarna is ze vertrokken naar St.-Annaparochie."
Dat it slachtoffer samar fuort moast, dat moat neffens Korktekaas net kinne. "Waar wij over vallen is het wegsturen van haar, terwijl ze zware verwondingen had. Het COA is op de hoogte van de afstand, het is bijna vijf uren reizen. Dit gaat over een kwetsbare asielzoekster met tweedegraads brandwonden op de rechterkant van haar lichaam. Ze kon niet zitten, nauwelijks lopen. Je hebt een verplichting om mensen te helpen. Dat heeft veel te weinig plaatsgevonden. Het GZA heeft gezegd haar niet te helpen omdat ze gekoppeld is aan een ander azc."
Neffens Kortekaas is it no in welles-nietes-spul mei it COA. "Het is homo-gerelateerd geweld. Haar vriendin was jarig en zij was op bezoek. Anderen hebben hen gezien en aanstoot genomen aan het feit dat ze daar als lesbisch koppel zichtbaar waren. Er was ook een man bij betrokken die eerder probeerde een relatie met haar aan te knopen. Er zat dus heel veel haat bij. Wat erg is dat het slachtoffer daarna een maatregel opgelegd heeft gekregen. Men keek niet naar wat er is gebeurd. Het slachtoffer heeft ervoor gezorgd dat haar vriendin en zoontje van 18 maanden oud geen kokend water over hen heen kregen. In feite is ze dus een held, geen dader."
Sandro Kortekaas, foarsitter fan LGBTO Asylum Support