Ljouwerter wol oer de Atlantyske Oseaan sile mei in selsboud skip

De 36-jierrige Ljouwerter Wim Douma hat in plan om it aventoer wer werom te bringen yn it silen. It idee is om mei te dwaan oan in nije sylrace oer de Atlantyske Oseaan mei selsboude sylskippen fan hast 6 meter. Douma wol dielnimme én syn eigen skip bouwe.
© Shutterstock.com (IM_photo)
It giet om de Mini Class 580, dy't opset is troch de bekende siler Don McIntyre dy't ek de Golden Globe Race organisearret. "Don McIntyre is de organisator en hij zeilt zelf al meer dan dertig jaar oceaanraces. Hij merkte dat het oceaanzeilen niet meer zo'n avontuurlijke bezigheid is. Het zeilen op de zee gaat met alle moderne middelen een stuk makkelijker. Het is wel mooi om het avontuur weer wat terug te brengen door het wat primitiever te maken," fertelt Douma.
Sels mei hy ek graach it aventoer op sykje. "Ik ga altijd graag het avontuur aan, een sportieve uitdaging ga ik niet uit de weg. Ik ben een duursporter en ik zeil altijd al mijn hele leven. Toen dit voorbijkwam, trok het meteen mijn aandacht," seit er.

Sels meitsje

Doel ek om it skip sels te meitsjen. "Ik moet de boot nog gaan bouwen, dat is eigenlijk ook onderdeel van de uitdaging. Dat doe ik ook met eenvoudige hulpmiddelen. De bedoeling is om dit helemaal zelf te gaan zagen, dat is het mooie. Begin volgende maand begin ik en ik hoop dat de boot eind dit jaar klaar is. Dan kan ik in het voorjaar te water om de eerste proefvaart te maken."

Portugal-Martinique

Douma moat dan fan Portugal nei Martinique yn de Karibyske See yn 2021. En yn 2024 mooglik ek nochris de hiele wrâld oer, al besjocht hy earst hoe't de earste tocht giet. "Ik denk niet dat het gekkenwerk is. Het idee is ontstaan uit andere races die de afgelopen jaren al zijn gehouden. Met kleinere boten zelfs nog, van maar vijf meter. Een race die aan de wieg staat van deze race is de Golden Globe Race, met oudere boten en zonder navigatiemiddelen. Ik ga het wel met wat hulpmiddelen doen, maar ook heel eenvoudig," seit de Ljouwerter.
Wim Douma fan Ljouwert
© Class Globe 5.80