Helpfraach by Fryske earmoedebestriders mei 22 persint tanaam

De organisaasjes dy't yn Fryslân dwaande binne mei it bestriden fan earmoede, ha troch it coronfirus 22 persint mear oanfragen krigen as dêrfoar. Dat docht bliken út ûndersyk fan de Stichting Armoedefonds. De Fryske sifers foarmje in ûnderdiel fan it lanlike ûndersyk fan de stichting.
Voedselbank Smellingerlân © Voedselbank Smallingerland
"We zijn eigenlijk niet verrast door de stijging. Het is een bevestiging van de signalen die we al gekregen hebben van alle lokale organisaties waar we mee samenwerken en die we ondersteunen. Het is wel een beeld dat ons zorgen baart", seit Irene Verspeek fan Stichting Armoedefonds. Sa'n 90 persint fan de organisaasjes tinkt dat it tal helpfragen de kommende tiid noch tanimme sil.
De organisaasjes sjogge benammen de helpfraach by ûndernimmers en zzp'ers tanimmen. "We hoorden bijvoorbeeld het verhaal van een marktkoopman met cosmeticaproducten van de ene op de andere dag mocht hij niet meer met zijn marktkraam op de markt staan. Ondanks de overheidsregelingen waar hij een beroep op kon doen, kwam hij toch met een hulpvraag bij deze organisatie. Daarbij speelde ook nog dat hij een hoogzwangere vrouw had. Financieel kwam hij ineens in de zorgen en hij heeft zich toen gemeld om hulp te ontvangen". sa seit Verspeek.

Tusken 25 en 50 miljoen euro

Neffens Verspeek is der de kommende tiid tusken de 25 en 50 miljoen euro nedich foar de organisaasjes. "Op dit moment kunnen de organisaties het nog wel redden. Al is het vaak met ondersteuning van bijvoorbeeld derden of het aanspreken van reserves. De organisaties geven wel aan dat als de crisis verder doorgaat ze financiële problemen zullen krijgen. Dan kunt u denken aan tot 1 september aan een bedrag van 25.000 euro per organisatie. Als de crisis nog tot 1 januari door zou gaan, dan zou het richting de 45.000 euro gaan. Als je dat landelijk allemaal bij elkaar optelt kom je op een bedrag tot de 25 tot 50 miljoen euro", sa seit Verspeek.
Irene Verspeek fan Stichting Armoedefonds oer de sifers