Wat is sa dreech oan sinnepanielekwestje by Thialf? Fersekerder leit út

De 5.000 sinnepanielen op it dak fan Thialf steane sûnt begjin juny út, om't fersekerder de fersekering fan it iisstadion opsein hie. Wat makket it krekt sa dreech om Thialf te fersekerjen? Oscar van Elferen, wurdfierder fan it Verbond van Verzekeraars, leit út.
Wat is sa dreech oan sinnepanielekwestje by Thialf? Fersekerder leit út
"Er zijn drie dingen waar de verzekeraars zich zorgen om maken. De kwaliteit van de installatie van de zonnepanelen zelf, dat er kabels blootliggen en de dakconstructie. Er liggen vijfduizend panelen op en dat weegt wel wat, daarnaast ligt het heel dicht op brandbaar isolatiemateriaal. Deze cocktail aan risico's komen samen, dat is de reden waarom de verzekering zo sterk optreedt", seit Oscar van Elferen.

Kin Thialf dan wol fersekere wurde?

"Als meerdere verzekeraars vraagtekens zetten bij de grootte van het risico, aangeven dat er dingen mis zijn, dan is dat een signaal en moet je je afvragen wat er aan de hand is. Klopt de installatie dan wel? De verzekeraar wordt er vaak op het laatste moment bij betrokken. Als die dan eisen gaat stellen, dan loopt dat in de kosten."
De lêste tiid wurde hieltyd mear sinnepanielen op dakken lein. De fersekerder skrikt wolris fan wat se op dy dakken sjogge. Yn it rappe tempo dêr't de sinnepanielen mei oanlein wurde, wurde wolris flaters makke, neffens Van Elferen. "Voor dat risico moeten we niet de ogen sluiten."

Is de situaasje gefaarlik?

"Het gaat niet om iets kleins als de verzekeraar zegt 'ik wil het niet verzekeren'. Bij instortingsgevaar heb je een enorm probleem."
Hy seit net skrokken te wêzen fan de situaasje, mar neamt it wol "exemplarisch". "Ik snap dat de situatie heel vervelend is voor alle betrokken partijen, maar verzekeraars zien dit ook bij andere grote kantoorpanden. Voor een stadion zijn maar weinig verzekeraars die dat kunnen verzekeren, omdat je daar veel kennis voor nodig hebt. Als die het niet willen verzekeren, dan vind ik dat een stevig signaal en moet je kijken of het er wel veilig genoeg is."

Wat dan wol?

Neffens him sjoen wurde nei oplossing as previntive maatregels. "Zorg dat het risico omlaag gaat, door aanpassingen te doen aan de panelen en het brandbare materiaal."
Oscar van Elferen oer de fersekeringsproblemen oangeande it dak fan Thialf
© CAMJO media / Jaring Rispens