Goed nieuws Friese ziekenhuizen over IC-patiënten met coronavirus

De Friese ziekenhuizen zijn druk met het behandelen van mensen met het coronavirus, maar zien lichtpuntjes. Dat melden ze in een persbericht. Hoe ernstig het virus ook is, veel patiënten verlaten na verloop van tijd de Intensive Care en kunnen soms zelfs weer naar huis. Het blijft zwaar, maar er is in Friesland nog steeds ruimte om coronapatiënten op te nemen en om andere acute zorg te bieden.
"Voor een groep patiënten verloopt de aandoening buitengewoon ernstig,' zegt Christiaan Boerma, intensivist in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). "Ook voor de mensen die nu coronapatiënten verplegen, is het een zware tijd. We mogen de ogen absoluut niet sluiten voor de ernst van de ziekte. Maar voor ons als zorgverleners is elke patiënt bij wie we goede resultaten zien wel een lichtpuntje."

Nij Smellinghe: meeste uit Brabant

In ziekenhuis Nij Smellinghe zijn de meeste patiënten uit Noord-Brabant gekomen. Het merendeel van deze patiënten is weer thuis. "Zij zijn ontslagen met een sterke verbetering van hun gezondheidssituatie", aldus Jaap Strijbos, longarts in Nij Smellinghe.
"De patiënten waren heel dankbaar dat ze hier in Friesland zijn behandeld. In een korte tijd hebben we voor deze patiënten de zorg goed geregeld. Dit is te danken aan de saamhorigheid van iedereen die betrokken is bij de zorg. Van verpleegkundige tot de schoonmaak,' zegt Strijbos.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben in het MCL zeven coronapatiënten de IC weer kunnen verlaten. Drie van hen, IC-patiënten uit Zuid-Nederland, zijn weer naar de eigen provincie teruggekeerd.
Hoewel het op onze IC best druk is, hebben we voldoende capaciteit voor het huidige aantal coronapatiënten en kunnen we ook andere acute patiënten helpen.
Christiaan Boerma van het MCL in Leeuwarden
In ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen verlieten tot nu toe twee patiënten de IC en 34 patiënten zijn weer thuis. Vijftien daarvan komen uit het zuiden van het land. Zij kregen een Fries 'welkom thuis'-pakketje.
In het Antonius ziekenhuis in Sneek waren er ook twee patiënten die de IC konden verlaten. Nog eens 39 andere coronapatiënten konden naar huis. Medewerkers noemen de reacties die ze van de mensen kregen "ontroerend."

Plek voor niet-coronapatiënten

Boerma is tevreden over hoe de maatschappij omgaat met de coronamaatregelen. "Gelukkig houden de meeste mensen in de samenleving zich aan de regels, ze blijven thuis als het kan en houden voldoende afstand. De curve lijkt nu succesvol af te vlakken."
Volgens hem is er in de zorg ook nog gewoon plek voor mensen zonder corona. "Hoewel het op onze IC best druk is, hebben we voldoende capaciteit voor het huidige aantal coronapatiënten en kunnen we ook andere acute patiënten helpen. Maar het reguliere OK-programma is tot een minimum beperkt."
Christiaan Boerma, intensivist in het MCL in Leeuwarden