Jort Kelder: "We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden"

Presintator en sjoernalist Jort Kelder is bliid dat de Waadeilannen foarearst net op slot gean. Kelder wennet op it stuit yn syn twadde hûs op Skylge. Hy fynt dat de maatregels tsjin fersprieding fan it coronafirus foaral ien lytse groep beskermje.
Jort Kelder © ANP
"Ik ben eigenlijk al weken lang op Terschelling. Ik zit alleen in mijn huis in de duinen. Ik geniet daarvan. Ik ben aan het werk en doe van alles. En ik zie niemand", seit Kelder.
Foar syn wurk giet de presintator noch wol ien kear yn de wike nei Amsterdam. "Ik pendel één keer per week naar Amsterdam, omdat ik voor Radio1 een programma maak en dat moet ik live doen daar. Eigenlijk woon ik op Terschelling en doe ik één klusje in Amsterdam iedere week. Ik kan hooguit mijn eigen katten aansteken, verder zie ik niemand", sa seit de presintator.

Gjin toerist

Kelder soe it dan ek net terjochte fine as hy net mear wolkom is op it eilân. "Ik ben geen toerist. Ik betaal meer belasting voor mijn huis dan de Terschellingers, ongeveer 50 procent. Ik vind dat ik daarom hier ook zeker mijn rechten heb. Dit is gewoon mijn huis, ook al ben ik hier niet 365 dagen per jaar", sa seit hy.
As it oan Kelder leit, moat der dus gjin lockdown komme. "Sowieso vind ik dat Nederland een beetje moet blijven nadenken in plaats van de hysterische stuip waar politici, bestuurders en eerlijk gezegd ook medici nu in schieten. Alles moet nu verboden worden en alles moet op slot", sa seit Kelder. "Nederland volledig afsluiten levert op de lange duur niks op. Want ga je dan immuniteit opbouwen, helemaal niks natuurlijk."

'Wy rêde minsken dy't oer twa jier deagean wiene'

Kelder makket him soargen oer wat de ekonomyske skea fan de coronakrisis wêze sil. "Je moet een keer los, en wanneer dan, in september, oktober, volgend jaar, als de hele economie naar de bliksem is?"
Neffens Kelder beskermje de maatregels foaral in lytse groep: "We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden. Dat is statistisch dus wel wat er gaande is. Op een gegeven moment moet er gewoon een belangenafweging komen: hoeveel economische schade is ons het redden van mensen die waarschijnlijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan waard?"
Jort Kelder oer de coronamaatregels