'Vriendschapszaaier' Simon Vuyk troch Ljouwert op syn bakfyts

Op de bakfyts op syk nei de freonskip. Dat is it doel fan skriuwer en kultuermakker Simon Vuyk út Harns, fan Podium Harlingen. Hy set freed útein mei syn 'Karavaan van de Vriendschap.' Eltse earste freed fan de moanne wol hy op syn fyts nei ferskate plakken yn en om Ljouwert hinne om iensumens oan te pakken en minsken byinoar te bringen.
'Vriendschapszaaier' Simon Vuyk troch Ljouwert op syn bakfyts
"Ik ben 5.15 vertrokken. Ik rijd van Harlingen naar Leeuwarden, daar begint officieel de eerste etappe op het Zaailand. Tot Dronrijp had ik alleen maar regen en het was pikkedonker," sei Vuyk moarns betiid. "Ik ben bezig met een project waarmee we proberen eenzaamheid op een positieve manier te bestrijden. Het gaat om eenzaamheid en het middel is vriendschap. Wat is mooier dan in je eentje naar Leeuwarden te fietsen met dat in je achterhoofd," seit Simon Vuyk yn syn reinpak. Want min waar, dat wie it wol.

'Vriendschapszaaier'

Vuyk hat in moaie bynamme krigen yn de rin fan 'e tiid. "Men noemt mij een 'vriendschapszaaier,' dat ben ik maar over gaan nemen. Maar daar zijn meerdere van, en die ga ik opzoeken met mijn bakfiets. Tot vanavond half zeven zijn we wel bezig."
'Vriendschapszaaier' Simon Vuyk fan Harns © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Sa wie Simon Vuyk moans betiid ûnderweis
"Dit project is vooral gericht op het bestrijden van eenzaamheid. Dit donkere en regenachtige is ook wel zoals het hoort. Regen of zon, vriendschap is vriendschap. 'Karavaan van de Vriendschap' heb ik vorig jaar bedacht. De gemeente schreef een open call uit over kunst en cultuurmakers tegen eenzaamheid. Ik dacht eenzaamheid is zo'n naar, ongrijpbaar en bijna onzichtbaar thema." Dêr giet er no dus wat mei dwaan.
Ferslachjouwer Wytse Vellinga by Simon Vuyk

Nei 60 moetingsplakken

Vuyk: "Ik maak een podium van mijn bakfiets, overal waar ik kom. We gaan er op staan, muziek maken, gedichten, verhalen, spelletjes. Ik wil mensen inspireren om iets met vriendschap te maken om het te verzamelen. Ik ben al een aantal jaren met vriendschap en de maatschappelijke waarden van vriendschap bezig, dus ik dacht dat is wel een mooie manier om onderdeel te worden van het eenzaamheidsproject. Leeuwarden met al die wijken en 35 dorpen, ik dacht: ik ga er gewoon doorheen fietsen. Elke eerste vrijdag ga ik door zestig ontmoetingsplekken in de gemeente."
Wat sil hy dêr dwaan? "Ik ga op zoek naar mensen die op hun manier bezig zijn met eenzaamheid en vriendschap. Vanaf het begin gaat de stadskantine me volgen, een mooi project in Leeuwarden. De Buurvrouw & Buurvrouw Bus sluit zo aan, in het winkelcentrum van Bilgaard mag ik naar MaTCH talenten, jongeren met een beperking die een winkel hebben," en sa kin Vuyk noch wol in pear foarbylden neame.
Simon Vuyk op de freedsmerk yn Ljouwert