Koerden vragen steun van Fryslân bij bescherming tegen Turkse overheersing

Ook Fryslân moet in actie komen om het Koerdische volk te beschermen tegen de Turkse overheersing. Het grotendeels Koerdische publiek dat woensdagavond in Leeuwarden bij IepenUP Live was om over de situatie in hun land te praten, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Volgens hen wordt het hele volk met dood en uitsterven bedreigd, als er niets gebeurt.
Het zijn bijvoorbeeld de Koerdische strijders geweest die met het Amerikaanse leger IS hebben tegengehouden. Het voelt voor de Koerden als verraad dat Amerika hen nu in de steek laat, de VN en NAVO de ogen er voor sluiten en Europa de andere kant op kijkt.
Rashwan Sabraway, die een Koerdisch restaurant in Leeuwarden heeft, riep daarom alle Friese gemeenten op om samen met petities druk op Den Haag uit te oefenen om protest aan te tekenen bij de internationale machten. Met behulp van de Koerden in heel Nederland, alleen al in Leeuwarden wonen 1.500 Koerden, moet dan volgens Sabraway resultaat kunnen worden geboekt.
© IepenUP
"De genocide begint niet met het doden van mensen, maar met het verbieden van de taal en het laten zwijgen van onze stemmen", had programmamaker Sherin Seyda daarvoor de aanwezigen al duidelijk gemaakt. De Nederlandse journalist Frederike Geerdink, die sinds 2011 in Iraaks-Koerdistan woont, wilde ondanks alle ellende en strijd de hoop niet verliezen. Niet voor niets staat de zon, symbool voor hoop en geluk, centraal op de Koerdische vlag.

Queer Cinema

Volgende week heeft IepenUP Live alle aandacht voor Queer Cinema. Als alternatief voor het Noordelijk Filmfestival, dat die week in De Harmonie in Leeuwarden wordt gehouden, vertoont IepenUP in samenwerking met Queer Filmfestival Utrecht van 6 tot 10 november zogeheten queer-films in café Backstage van poppodium Neushoorn.
Queer is een term die staat voor de identiteit van mensen die buiten de heteroseksuele norm vallen. Enkele films die worden vertoond, zijn dan ook in diverse landen verboden. Voor woensdag 6 november heeft IepenUP verscheiden gasten uitgenodigd om dit onderwerp toe te lichten. Zo laat de oud-Leeuwarder fotograaf en documentairemaker Hans van der Kamp verschillende foto's zien die hij door de jaren heen van drag queens en queers heeft gemaakt.

Iedere woensdag

IepenUP Live wordt iedere woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. De entree is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen via een livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en de Omrop-app.