Kampanje fan Rykswettersteat: wês foarsichtich by weiwurksumheden

Rykswettersteat warskôget minsken dy't tusken Ljouwert en Harns by de wurksumheden op de N31 del ride, om ekstra foarsichtich te wêzen. De plysje kontrolearret dêr ekstra op de snelheid. En der hingje ek spandoeken dy't de automobilisten derop wize dat se it stadichoan dwaan moatte.
© ANP
"Wij zijn inmiddels twee jaar bezig met de campagne Samen Wegwerken," fertelt Hans Rombout fan Rykswettersteat. "Het eerste jaar was vooral gericht op de wegwerker en dit jaar vooral op het publiek. We gebruiken ook dit jaar pas de spandoeken bij de wegwerkzaamheden."

Snelheid

It giet benammen om hoe hurd de bestjoerders ride op de dyk. "Het meest kenmerkende is de hoge snelheid, dat mensen veel te snel langs de afzettingen rijden. De wegwerker werkt daar vlakbij, dus dat voelt onprettig. Ook zien we mensen die heel dicht bij de afzettingen rijden en daarnaast is er ook raar gedrag omdat mensen met andere dingen bezig zijn, zoals bellen."

Plysje

De plysje hat ek in wichtige rol yn de kampanje. "De campagne Samen Wegwerken is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de drie noordelijke provincies, politie en ook de brancheorganisatie. De rol van de politie is om op bepaalde momenten aanwezig te zijn om mensen aan te spreken op hun verkeerde gedrag. Afgelopen weekend zijn er vier mensen aangehouden omdat ze te hard langs wegwerkzaamheden reden," leit Rombout út.
Dizze moanne binne der noch wurksumheden by Marsum, Wytmarsum en Surch.
Hans Rombout fan Rykswettersteat oer de kampanje Samen Wegwerken