Wethâlder Smellingerlân seit dat der wól socht wurdt nei wenweinplakken

Wethâlder Erik ter Keurs ûntkent dat der yn Smellingerlân noch gjin mooglike plakken oanwiisd binne dêr't steanplakken foar wenweinen komme kinne, sa't wurdfierder Antonio Corpier fan de wenweinbewenners moandei sei. Ter Keurs: "Dat is niet zo. Er is door de gemeenteraad in december een motie aangenomen om vaart te maken met dit dossier. Er zijn twee locaties aangewezen die wij nu druk aan het ontwikkelen zijn. Eén van de locaties is aangedragen door woonwagenbewoners: dat is Drachtstercompagnie. En de andere locatie is in Drachten: De Wetterwille. Maar voor alle ruimtelijke procedures geldt dat het tijd kost."
© Omrop Fryslân
"Wat we nu verder aan het doen zijn is op zoek naar een derde locatie waar we over een paar jaar ook een paar standplaatsen kunnen realiseren. De bedoeling is dat we toegaan naar ongeveer twintig standplaatsen. Dat is ook afgesproken met de bewoners en de gemeenteraad," seit de wethâlder.
Neffens Ter Keurs is it dêrfoar nedich dat it bestimmingsplan wizige wurdt. "Je moet bijvoorbeeld bodemonderzoek doen. Als je een woonwijk bouwt, een school bouwt, als je een woonwagenlocatie wilt ontwikkelen: het kost tijd. Als je een besluit neemt, begint het traject pas. Dat hebben we aangegeven aan de bewoners en aan de gemeenteraad in een brief die we voor de zomer hebben doen uitgaan. We verwachten dat dat tussen de negen en achttien maanden duurt."

Behoefte oan aksje

Ter Keurs seit fierder dat it net wier wêze kin dat de minsken fan neat witte. "Dat is heel druk gecommuniceerd met de woonwagenbewoners. Het punt is niet dat men zegt, er gebeurt niets. Meer dat men zegt: het gaat niet snel genoeg."
De wethâlder jout fierder oan dat wat Corpier sei, net foar eltsenien jildt. "Volgens mij sprak de heer Corpier op eigen titel. Ik kan mij de frustratie wel voorstellen, want het duurt al zo lang. Maar wij moeten dit zorgvuldig doen. Het lijkt mij het handigst om meneer Corpier uit te nodigen om het er eens over te hebben. Meneer Corpier ken ik als een zeer betrokken mens. Hij weet ook wel hoe complex het dossier is. Maar hij heeft ook te maken met mensen die een keer actie willen zien. We praten al heel lang en er moet wat gebeuren. Ik kan mij voorstellen dat hij daar behoefte aan heeft."

Frustraasje

Ter Keurs: "Wij zijn druk bezig om ook te inventariseren wat de vraag is. De suggestie dat er niets gebeurt is werkelijk ver van mij. De emotie die eronder zit, van: jongens, we wachten al jaren, die begrijp ik heel goed. Maar we hebben voor de zomer een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Daar hebben we nadrukkelijk aangegeven wat de stappen zijn die al zijn genomen en die nog genomen moeten worden. Ook in dit dossier hebben we te maken met regelgeving in Nederland, dat kost tijd."
Wethâlder Erik ter Keur oer de situaasje mei de wenweinen