Feestboten en pontons niet meer welkom op het Veenhoop Festival

Feestboten en pontons zijn dit jaar niet welkom op het Veenhoop Festival in De Veenhoop. Dat maakt de gemeente Smallingerland bekend, in samenspraak met de provincie en het bestuur van Stichting Dorpsfeesten De Veenhoop. Er komt tevens een verbod op de camping voor bouwwerken zoals dakterrassen, voor open vuur en het afsteken van vuurwerk.
Feestboaten en pontons
Het verbod is ingesteld, omdat het bestuur overlast wil voorkomen. Het bestuur baalt ervan dat deze stap moest worden genomen. "Het is jammer dat enkelen daarmee de lol van velen dreigen te verknallen. Het bestuur rekent echter op onze vaste feestgangers om er ook in 2019 weer een mooi feest van te maken. Zonder vuurwerk en zonder uitwassen. Alleen zo houden we met z'n allen 'ons Veenhoop Festival' in stand," zo meldt het bestuur op de website.
© Omrop Fryslân
Bezoekers die met een boot willen aanleggen bij het festival, wordt aangeraden de regels te volgen die het festival op de website aangeeft. Wie niet aan de regels voldoet, loopt het risico dat zijn of haar boot weggesleept zal worden.

Eernewoudster feestponton: "Jammer!"

"Het is ontzettend jammer dat de organisatie ermee wil ophouden. Het is uniek voor het festival," zegt Jelmer van het Eernewoudster feestponton. "Het is altijd gezellig om met de boten bezig te zijn, van tevoren al," vertelt hij. Maar niet enkel vooraf beleven ze veel plezier, op het festival zelf zorgt het ponton volgens de ploeg ook voor vermaakt. "Voor overdag is zo'n ponton heel mooi, want dan is er verder nog niet zoveel te doen."

Feestponton Tytsjerk ook niet blij

Ook de ploeg van het ponton uit Tytsjerk is niet blij. "Ik kan er maar één ding over zeggen. Toen wij er als 17-jarigen kwamen, stonden er maar veertig tentjes. Nu het goed gaat, staan er wel 150 of 160 tentjes. Ook het publiek is veel jonger nu. Het is net alsof ze ons nu niet meer nodig hebben", zegt Allert van het Tytsjerkster ponton. "De afgelopen drie jaar zijn er al veel meer regels over geluid en bierflesjes", vertelt hij.