Folle krêft foarút: reportaazjerige oer Aris

Yn de earste ôflevering fan 'Folle krêft foarút' folgje we Aris-bestjoersleden Johan Meijer en Gert Schurer. De grûnlizzers fan Aris hâlde der nei dit seizoen mei op en dus stie it ôfrûne wykein foar harren foar it lêst de noardlike derby tsjin lânskampioen Donar út Grins op it programma. De lêste kear dat dy wedstriid yn Martiniplaza wûn waard, wie yn 2004 direkt de alderearste earedifyzje-oerwinning fan de Ljouwerter basketballers.
Folle krêft foarút: diel 1
Noch yn de foarige iuw begûnen Meijer en Schurer mei Stichting Topbasketbal Friesland. In goeie tweintich jier letter komt der dus no in ein oan harren direkte belutsenheid by de Ljouwerter basketbalklup, en dat hat in goeie reden.
"Ik ben natuurlijk wat ouder geworden", sa seit Meijer. "We waren jong en enthousiast. Dat wil niet zeggen dat we dat niet meer zijn, maar het wordt wel tijd voor een nieuwe generatie. Het blijft toch altijd een beetje Johan en Gert, en Gert en Johan. Daar wil ik niet de andere bestuursleden mee uitvlakken, maar wij zijn wel een beetje het gezicht van Aris en bepalend in heel veel dingen. En ik denk dat het nu een mooie opstap is voor jonge mensen in het bestuur. Ik denk dat dat wel goed is, een andere kijk erin."

Stapke werom

Schurer kin him fine yn de wurden fan syn kollega. "Het kost gewoon heel veel energie en tijd. Je merkt op een gegeven moment wel dat de jaren gaan tellen. Jonge mensen hebben veel meer energie en power. Zij zien allemaal nieuwe kansen. En die kansen moet je grijpen. Dus dan moeten wij lekker een stapje terug doen, en weer fan zijn."

Utferkocht hûs

Aris hat op it stuit te krijen mei lege besikerssifers, wylst yn Martiniplaza sneontejûn mar leafst mear as 4.000 minsken op de tribune sieten. Sifers dêr't se yn Ljouwert allinnich mar fan dreame kinne. "Tuurlijk dromen we daarvan", seit Meijer. "Maar eerst maar eens 1.500 man in het Kalverdijkje krijgen, dat is de volgende stap", follet Schurer oan. Dy opjefte is oan it nije bestjoer.
Johan Meijer (l) en Gert Schurer © Omrop Fryslân, Lars de Leeuw
"Misschien kunnen wij van Donar nog wel iets leren in de organisatiestructuur, maar dat hangt bij ons bij vrijwilligers en hier heb je betaalde banen. Dat is dus sterk afhankelijk van sponsoren en het budget. Dat maakt een wezenlijk verschil om iets professioneels neer te zetten, in vergelijking met semi-prof wat wij nu zijn", seit Meijer. "In Leeuwarden en Friesland is het gewoon een kleinere sport dan hier in Groningen. Dat is van oorsprong een basketbalstad en dat doen ze heel goed", fynt Schurer.
"Maar het is wel belangrijk dat het nieuwe bestuur goed kijkt: wat doet een andere club? Maar niet alleen Groningen hoor, ze kunnen bijvoorbeeld ook eerst kijken naar Amsterdam. Weinig budget, maar toch goede zaken doen. Stapje voor stapje kijken. Als je hier naar Groningen kijkt, dat gaat niet lukken in één keer. Dus ze moeten eerst kijken naar clubs die dichtbij je staan", seit Meijer.
© Omrop Fryslân, Eric Ennema

Nij bestjoer

It duo hat net belutsen west by de gearstalling fan it nije bestjoer. "Omdat wij daar totaal geen invloed op willen hebben. Het is hun keuze en zij moeten daar ook verder mee werken, maar ik ben er zeer tevreden mee", sa seit Meijer. "Het nieuwe bestuur heeft hard gewerkt om goede mensen te vinden. Wat ook heel belangrijk is dat er twee oud-basketballers in het bestuur zitten. Daarmee blijft de basketbalcultuur wel aanwezig."
De kar foar it nije bestjoer wie ien fan de earste dingen dy't se loslitte moasten. "Het ene moment is dat makkelijk, maar het andere moment wil je je toch overal weer mee bemoeien. Dat heb ik zeker, maar dat heeft Johan misschien wat minder", seit Schurer. "Ik heb dat inderdaad wat minder, want ik tel tot tien en dan weet ik dat het aan hen is. En niet meer aan mij. Je moet ze ook de kans geven", fynt Meijer.
© Adrie Hoogesteger
De oerwinning yn Grins gie sneontejûn úteinlik mei 61-76 ferrassend nei de Ljouwerters. De sirkel wie dêrmei rûn foar Schurer en Meijer. "Ik gun het ze van harte", sei Donar-coach en âld-coach fan Aris Eric Braal nei ôfrin. "Ik weet hoe belangrijk deze wedstrijd altijd was. Ook in mijn tijd hebben we er een keertje vlakbij gezeten, met een verlenging hier."
"Ze zijn voor de hele organisatie heel belangrijk geweest, zij hebben het opgebouwd. Ik hoop vooral dat wat zij hebben opgebouwd, dat dat genoeg grond heeft voor de volgende bestuurders om door te zetten. Dat zou het ultieme zijn voor hen, dat ze iets blijvends hebben neergezet. Dat is het allermooiste", seit Braal.