Opromaksje op Rottum: "We gaan door zolang het nodig is"

Op Rottum wurdt dizze wike in grutte opromaksje holden. Der spielt noch hieltyd guod oan fan it frachtskip MSC Zoe. "Het is niet dat de stranden bezaaid liggen met troep, maar bij elk paar stappen die je zet, kun je wel wat oprapen."
In frijwilliger rommet rommel op © ANP
Jaap Kloosterhuis fan Steatsboskbehear oer de opromaksje op Rottum
It briedseizoen begjint hast en foar dy tiid moatte de eilannen sa skjin mooglik wêze, fertelt Jaap Kloosterhuis fan Steatsboskbehear. "Zoals we verwacht hadden, lag er allemaal nieuw spul dat eerst in zee dreef. De troep is langzamerhand in kleinere stukken uit elkaar gevallen. Voordat het broedseizoen begint, willen we alles goed proberen op te ruimen. Half augustus komen we weer. We gaan door zolang het nodig is."
Rottum bestiet út de sânplaten Rottumereach, Rottumerplaat en Suderdúntsjes. Der libje in soad bisten. "Het zijn letterlijk eilanden van rust", leit Kloosterhuis út. "Ze zijn onbewoond en er komen nauwelijks mensen. Dat is ook de bedoeling, waardoor de vogels daar in alle rust kunnen broeden. Trekvogels bivakkeren er tijdelijk."

"Niet voor niets MSC Zoe-rámp"

Wat is de skea fan de kontenerramp op Rottum? "Het probleem is dat de troep langzamerhand uit elkaar valt en het door de dieren voor voedsel wordt aangezien. Zo komt het in de voedselketen terecht. Daar hoort dat spul niet. We noemen het niet voor niets de MSC Zoe-rámp, want dat is het. Er zullen de komende maanden zeker en misschien wel jaren nog voortdurend spullen aandrijven, vooral op de Waddeneilanden. Dat zullen we steeds weer moeten opruimen."
Ien fan de grutste kontenerskippen yn de wrâld, de MSC Zoe út Panama, hat yn de nacht fan 1 op 2 jannewaris 2019 op syn minst 345 konteners ferlern. Dat barde krekt boppe de Fryske Waadeilannen. Al it nijs oer de kontenerramp is te finen op de dossierside.