Topkok Jan Smink wint seis wiken nei iepening restaurant al in priis

Topkok Jan Smink hat seis wiken neidat er syn eigen restaurant iepene yn Wolvegea al in grutte kulinêre priis wûn. Hy krige moandeitejûn de titel 'Chef van het Jaar', fan it nije online platfoarm Proefschriftrestaurants.nl.
Omrop Fryslân seach earder by de iepening fan it restaurant
Dat is de tsjinhinger fan de Michelingids. Dêr't dy gids ien kear yn it jier ferskynt, wol Proefschrift alles oer de bêste keukens fan Nederlân fuortendaliks melde. Sadwaande hoecht in nij restaurant as dat fan Smink yn Wolvegea net in jier te wachtsjen op wurdearring fan de kulinêre wrâld. Smink wûn yn de kategory oant 55 euro.
De titel is yn in sekere kategory, jo binne dus net de bêste sjef fan alle sjefs fan alle restaurants. Hoe sit dat krekt?
"Ze hebben het opgesplitst in categorieën, met hoeveel euro's je letterlijk kwijt bent voor een drie- of viergangenmenu. Je hebt zaken waar je gemiddeld 50 euro betaalt, maar ook zaken waar je 125 euro betaalt. Die willen ze niet met elkaar vergelijken. Er zit een verschil in de producten die je gebruikt en dat willen ze eerlijk houden."
Op grûn wêrfan waarden jo de winner?
"Ze hadden twee of drie keer een rapporteur langs gestuurd - dat wisten we niet - in die korte periode. Ze kijken naar het complete plaatje: stijl van koken, het gebruik van Friese producten, de eigen identiteit laten zien, inrichting in het restaurant. En alles wat op het bord stond, vonden ze top. Maar we hebben het aan het hele team te danken. Zonder hen hadden we die prijs niet gepakt."
Hoe belangryk is dit no foar jo?
"Dit is altijd leuk, maar de gasten zijn het belangrijkst. Dat mijn restaurant vol zit en dat de gasten blij weggaan en - veel belangrijker nog - terugkomen. Dat je zo gewaardeerd wordt met een prijs is alleen maar leuk en dat doet je wel wat. Het maakt het harde werken goed en je weet waar je het voor doet."
Wiene der ek oare topkoks?
"Jannis Brevet was er, hij heeft drie sterren en ook Nico Boreas (twee sterren) was er. Ook Dick Middelweerd (twee sterren) was er en heeft een prijs gewonnen. Dat is een leuk rijtje om tussen te staan."
© Instagram, Jan Smink
Hawwe jo net leaver ek in Michelinstjer?
"We zijn net bezig en dat kan dit jaar bijna niet. Dat kan op z'n vroegst volgend jaar. We willen nu een stabiel jaar draaien, daarna nog steeds vol zitten en dan pas over dat soort dingen nadenken. We blijven met de beentjes op de grond en willen de gasten blij maken."
En krije je no ek sa'n buordsje mei 'topsjef'?
"We hebben wel zo'n dingetje meegekregen, die komt wel op een mooie plek in het restaurant."