Boargemaster Ferd Crone: "In kalk en cement: het stadion zal er komen"

"Ik ben blij dat het nu is opgelost." Dat seit boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert oer de ûnderhannelings tusken de gemeente en Friese Poort oer de romte yn it nije Cambuur-stadion. De skoalle sil dochs romte hiere.
Boargemaster Ferd Crone oer it nije Cambuurstadion
Der is wite reek.
"Ja, dat is helemaal waar. Dit is een complex project waar we al jaren mee bezig zijn. Je komt af en toe een hobbel tegen en daar gaan we nu overheen. Dit was een vervelende hobbel, omdat we allemaal weinig tijd meer hebben. Nu kan alles naar de provincie, de gemeenteraad en ook de particuliere partijen zijn de laatste loodjes aan het afronden."
Wêr gie it mis?
"Er is altijd dispuut over dingen als je onderhandelt. Je hebt een meningsverschil en je begint vanuit een verschillende positie. Maar ik ben blij dat het nu is opgelost."
De kosten foar tydlike húsfesting wurde ferrekkene yn de businesscase?
"Dat hebben we ook steeds gezegd: de Friese Poort moet er niet onder te lijden hebben als het vertraagd wordt. Ze hebben tijdelijke huisvesting nodig en dat is in de businesscase opgelost."
Wat hawwe jim no leard fan it proses? Dat alles op papier moat?
"Ook dan krijg je achteraf wel dispuut over een zinnetje dat is vergeten. Ik loop lang genoeg mee in bestuurlijk leven in Nederland en het is altijd moeilijk om achteraf precies te zeggen 'ja maar jij zei toen dit en ik heb dat anders geïnterpreteerd. Dat hoort erbij en het eindresultaat is prima. We kunnen grote stappen vooruit zetten."
Hoe solide is dit?
"Alles is net zo solide tot het tegendeel blijkt. Ik ga er niet vanuit dat er weer tegenvallers zijn, maar je weet maar nooit. Dit zijn grote projecten. Kijk eens hoe lang ze in andere landen - en ook Nederland - doen over grote bouwprojecten. Het is ook heel logisch dat het lang duurt. Ik ben heel blij dat het gisteravond (doe wie der in petear tusken de partijen, red.) is afgerond."
Yn kalk en semint?
"Het is nu klaar, we gaan het regelen. In kalk en cement: het stadion zal er komen. Tijdelijke huisvesting doe je omdat er daarna iets mooiers komt. Dat is heel duidelijk, Friese Poort komt in het Cambuur-stadion."