FNV oer problemen by Meriant: "De directeur neemt z'n verantwoordelijkheid niet"

Direkteur Hugo Broekman fan soarchynstelling Meriant nimt syn ferantwurdlikheid net, fynt FNV. Meiwurkers fan Meriant hawwe der skjin har nocht fan dat de direksje de problemen op lokaasje LindeStede yn Wolvegea net oanpakt. Dêrom ha de meiwurkers kontakt opnommen mei it fakbûn FNV. Yntusken praat FNV al moannen mei de direksje oer in oplossing, mar dat hat noch neat opsmiten.
LindeStede yn Wolvegea © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Wat binne de problemen dan? "Er zijn problemen over de bezetting, over de manier waarop de mensen worden ingeroosterd", fertelt Bernard Koekoek fan de FNV. "De mensen hebben het gevoel dat ze 24/7 van Meriant moeten zijn. Dan kom je niet aan je rust toe en dat heb je wel nodig, want dat is zwaar werk."
En dat is neffens Koekoek noch net iens it allerslimste. "Er is een totaal gebrek aan waardering, aan respect voor de mensen. Daar vragen we al vier maanden om, maar er komt niet."

"Altijd dezelfde boodschap"

Yn dy fjouwer moanne hat de FNV mei de Meriant-direksje om tafel sitten. "Maar het woord 'overleg' is al te veel van het goede. Het is altijd dezelfde boodschap: het is jullie probleem. De directeur neemt z'n verantwoordelijkheid niet."
Nije wike komme tsientallen meiwurkers mei in boek oer hoe't de wurkjouwer mei harren omgiet. "We willen de vuile was liever niet buitenhangen, maar er moet wel een oplossing komen. Omdat die al zo lang uitblijft, hebben we besloten om de verhalen van de werkvloer via de media te vertellen."

FNV: reaksje direksje is yntimidaasje

Yn in earste reaksje seit de Meriant-direksje dat de klachten fan in lytse groep minsken komme. Dy ha neffens Meriant muoite mei feroarings yn de soarch. "Dat is redelijk tekenend", seit Koekoek oer de reaksje fan Meriant. "Wij houden ons bezig met twee clusters. 90 procent daarvan heeft zich verenigd in de FNV. En daarom durven ze aan de bel te trekken, want de reactie is bijna altijd intimidatie. Dan klopt het dat de rest niets zegt, maar dat komt doordat Meriant ze bang heeft gemaakt."
Meriant seit wol dat se dwaande binne mei in oplossing, mar dêrmei is Koekoek net tefreden. "Dat zeggen ze al vier maanden. Als je in die tijd geen steek verder komt, werk je niet heel effectief."

Probleem foar de polityk

It giet net om jild. Koekoek: "Dat zegt de directie ook. Wat wél het probleem is, is dat er veel te weinig mensen die klaarstaan om te werken in de zorg. Dat is het probleem van de maatschappij en in Fryslân is dat nog erger dan in veel andere gebieden. Ik vind het dus ook een probleem voor de politiek. Dus ik roep ze ook op om ervoor te zorgen dat het personeelstekort niet verder uit de klauwen loopt."
Hij doet alsof het probleem niet bestaat.
Bernard Koekoek fan de FNV oer direkteur Broekman fan Meriant
"Met de opstelling van directeur Broekman loopt dat personeelstekort wél verder uit de klauwen", seit Koekoek. "Dat hij dat dan als reactie geeft dat het een 'klein clubje' is, dat is de precies de slechtste reactie die je kunt verzinnen. Hij doet alsof het probleem niet bestaat."