Omrin-direkteur reagearret op krityk op REC: "Een fabriek zonder storingen bestaat niet"

De gemeenteried fan Harns hat skjin syn nocht fan de problemen by ôffalferbaarner REC. De ried fynt unanym dat de REC tydlik ticht moat en pas wer brûkt wurde mei as der in nije stoomlieding is. Want fynt it bedriuw sels?
Omrin-direkteur reagearret op krityk op REC: "Een fabriek zonder storingen bestaat niet"
John Vernooij fan Omrin
"We vinden het heel vervelend de storing overlast heeft veroorzaakt." Dat seit Omrin-direkteur John Vernooij. "Het is de eerste keer dat we in deze vorm stankoverlast hebben. We doen er alles aan om het tegen te gaan." It fabryk giet net ticht, dat is neffens Vernooij gjin opsje.
It fabryk is no wer aktyf. Is it wol ferantwurde?
"Het is zeer verantwoord. We kennen ons probleem. Het probleem is dat we extra bescherming nodig hebben op de pijpenbundels in de ketel. Daar zit een lange levertijd op. Het eerste plan was om de reparatie al in oktober doen, maar dat is uitgesteld naar 1 maart volgend jaar. We hadden het veel liever eerder dan later gedaan."
Moat Harns no rekken hâlde mei mear steurings?
"Wij hebben ook gekeken naar wat wij kunnen doen om de overlast te beperken. Qua uitstoot is het niet heel anders dan normaal, met uitzondering van enkele waardes die wat hoger waren. We willen dat de overlast voor de mensen in Harlingen zo klein mogelijk blijft, dat is onze hoogste prioriteit."
De relaasje tusken Omrin en de gemeente is net goed. Hoe wolle jo dat ferbetterje?
"Ik ben een man van hoop en denk dat er altijd verbinding mogelijk is en dat je altijd in gesprek kunt. Je moet problemen serieus nemen. We zien de eensgezindheid en de zorgen die er leven. Het signaal dat werd afgegeven is heel helder."
Wat dogge jo dêrmei?
"De rust keert terug als er geen storingen meer zijn, maar de gemeente moet zich realiseren dat een fabriek zonder storingen niet bestaat. De sfeer die er in Harlingen nu ontstaat is dat er geen enkele storing mag zijn. Dat is niet realistisch. We hebben destijds een vergunning gekregen, er zijn allerlei onderzoeken gedaan en scenario's zijn in beeld gebracht. Storingen in deze installaties komen voor en die kunnen we nooit voorkomen."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets