Jan Keizer nimt ôfskied: "In Friesland is het voor ons begonnen"

Jan en Anny hâlde der mei op! Jan Keizer en Anny Schilder, it BZN-duo út Volendam fynt it moai west. Alteast... Jan yn alle gefallen. Jierrenlang toerden se troch it lân en benammen yn Fryslân sit in grutte groep fans. It Veenhoopfestival, Earnewâld, Jirnsum: op dizze plakken kamen se altyd graach en dêr wie it altyd grut feest.
© ANP
Jan Keizer

"Ze klommen op elkaar"

"In Friesland is het voor ons begonnen," fertelt Jan Keizer. "Vanuit Volendam was ons eerste optreden buiten de provincie in Friesland. We zijn heel vaak in Friesland geweest. Er zijn geen plaatsen waar we niet zijn geweest. Zelfs de namen van de zalen ken ik. We hebben zulke gekken dingen meegemaakt. Een zaaleigenaar zei een keer tegen ons dat we ons rustig moesten houden omdat ze anders moesten stoppen. Zo enthousiast waren de mensen, ze klommen op elkaar. We hebben veel succes en veel plezier gehad. Later, toen we grote hits scoorden, werden we ook in andere provincies gevraagd."
Oan it Veenhoopfestival hat er ek goede oantinkens. "Er stonden geweldige bands uit het buitenland en dan werden wij als BZN ook bijgezet. Dat was altijd een enorm succes."
Ophâlde mei optreden hie er al in skoft yn de holle. "Ik geniet nog steeds van het vak, het is een geweldig vak. Ik ben blij dat ik er ooit ingerold ben. Maar na 52 jaar heb ik besloten om het bühnewerk niet meer te gaan doen. Ik schrijf ook liedjes voor andere artiesten, zoals laatst voor Jan Smit. Ik weet niet of ik daar feeling mee houd als ik niet meer op het podium sta."

Noch ien kear

"We doen het nog een jaar en geven iedereen de kans om ons nog een keer te zien. In Nederland doen we een grande finale-toer en dan valt het doek."
It is noch net dúdlik wêr't de ôfskiedstoer fan Jan Keizer en Anny Schilder krekt delgiet. Ien ding is wis: op sneon 15 desimber steane se yn in grutte feesttinte by Quatrebras.