Fier: creditboys soargje foar minskehannel

Creditboys. Dat binne minsken dy't oaren twinge om bygelyks in telefoanabbonnemint ôf te sluten. Foaral jonge minsken binne dêr it slachtoffer fan. En neffens de Ljouwerter opfang-organisaasje Fier kin it sels foar minskehannel soargje.
© ANP
"Het zijn vaak mannen die goede vrienden met je worden", seit Gerda de Groot fan it Sintrum Seksueel Geweld fan Fier oer de 'creditboys'. "Dan vragen ze je om een telefoonabonnement af te sluiten. Dat doe je, maar dan moet je de telefoon aan hen geven. De creditboys zorgen ervoor dat je heel veel abonnementen afsluit binnen een paar weken." Troch faak soks te dwaan yn koarte tiid, is it net direkt bekend by it Bureau Krediet Registratie. "Uiteindelijk blijf jij zitten zonder telefoon en mét schuld van de telefoonabonnementen."
Het is een vorm van uitbuiting en kan leiden tot meer vormen van uitbuiting.
Gerda de Groot
Freed kaam de wurkwize fan de 'creditboys' yn it nijs, mar hielendal in nij fenomeen is it neffens De Groot net. "We horen dit verhaal bij Fier al een paar jaar", fertelt se. "Van het een kan een heleboel komen. Het is een vorm van uitbuiting en kan leiden tot veel meer vormen van uitbuiting. Er zijn meisjes die door de creditboys gedwongen worden om ook andere dingen te doen. Ze zeggen: 'jij hebt schuld, dan moet je er maar voor werken en ik weet wel hoe je geld kunt verdienen'. Dan doelen ze op bijvoorbeeld door seks te bieden aan anderen. Dat is mensenhandel: seks bieden, terwijl je het zelf niet wilt en iemand anders er geld aan verdient."

Misbrûk fan kwetsberens

De creditboys binne faak gewykst en dêrom is it dreech om der wat oan te dwaan. De Groot: "Ze zoeken vaak mensen die wat kwetsbaar zijn. En mensen schamen zich er vaak voor. Als je voelt dat het niet goed gaat, dan kun je het bespreken met anderen, met mensen die je vertrouwt. Maar er is ook een meldpunt, er is 'Chat met Fier' en je kunt de politie bellen."
Mar, sa seit De Groot, we moatte de slachtoffers ek net allinnich litte: "Als samenleving moeten we ook iets doen. We moeten alert zijn. Mensen hebben vaak onderbuikgevoelens: klopt dit wel? Benoem dat dan en vraag ernaar, zodat het duidelijk wordt."