Sweeffleaners sneon mei fleantúch op it Saailân

Wat net in soad minsken witte, is dat Ljouwert in loftsportferiening hat. Om dêr feroaring yn te bringen sil de Friese Aero Club sneon, op de lanlike dei fan de Luchtsport, mei in sweeffleantúch op it Saailân yn Ljouwert stean. It winkeljend publyk en foarbygongers kinne sa yn de kunde komme mei dizze sport.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Neffens Matthijs van Waveren, foarsitter fan de Friese Aero Club, kin it sweeffleanen wol wat ekstra omtinken brûke. "Er is veel onbekendheid. Wij als Friese Aero Club zitten verstopt op de vliegbasis, dus mensen zien ons hooguit als we vanaf 500 à 600 meter hoog overvliegen. Dan denken ze misschien: joh, wat leuk. Maar mensen hebben verder geen idee wat het is. En wij willen ze graag vertellen hoe leuk het zweefvliegen nou eigenlijk is", seit Van Waveren.
Sels hie Van Waveren as lytse jonge al in passy foar it sweeffleanen. "Als je in de lucht bent, dan ben je helemaal alleen. Daar zit voor mij de charme van de luchtsport. Dan denk je: ga ik naar links of naar rechts, wat zal ik doen? En juist op de grond heb je allemaal mensen nodig. Ik noem het daarom altijd een individuele teamsport. Dat vind ik zo mooi. Je bent samen, maar als je vliegt ben je weer helemaal alleen."
Met motorvliegen kun je heel goed van A naar B vliegen, maar er zit geen uitdaging in.
Matthijs van Waveren, foarsitter Friese Aero Club

Utdaging

Neffens Van Waveren is it sweeffleanen folle moaier as fleane yn in motorisearre fleanmasine. "Het verschil is een beetje vergelijkbaar met zeilen en motorvaren. Met zweefvliegen moet je echt je best doen en ben je afhankelijk van het weer. Met motorvliegen kun je heel goed van A naar B vliegen, maar er zit geen uitdaging in."
Ek mei in sweeffleantúch kinne je grutte ôfstannen ôflizze. "Als het weer goed is kun je soms wel zeshonderd kilometer vliegen, driehonderd kilometer heen en driehonderd kilometer terug. Dan zweef je gewoon echt zeven à acht uur in de lucht. Er is zelfs wel eens iemand geweest die met een zweefvliegtuig een rechtlijnige vlucht van duizend kilometer heeft gemaakt naar Noord-Spanje, maar die moest daar vervolgens wel zijn moeder opbellen om te vragen of zij hem op kon halen."

Jong en âld

De sport is gaadlik foar in hiel grutte groep minsken. Van Waveren: "Je kan al vanaf je veertiende jaar zweefvliegen. Als je maar gezond bent, want je moet wel een medische keuring ondergaan. Maar een bril is bijvoorbeeld geen probleem, dus normaal gezonde mensen kunnen allemaal zweefvliegen."
Ek de kosten binne neffens Van Waveren gjin grutte stroffelstien. "Zweefvliegen kost om en nabij de achthonderd euro, dan kun je een jaar vliegen. Dat is inclusief een opleiding en de huur van een toestel. Alles zit er dan bij in."
Minsken dy't ynteressearre binne en mear witte wolle oer it sweeffleanen binne sneontemiddei fan herte wolkom op it Saailân by de mannen en froulju fan de Friese Aero Club of sjoch op 'e clubwebside.