Q&A: Wat hat de nije Skûtsje Journaal-presintatrise mei skûtsjesilen?

Lykas foarich jier makket Omrop Fryslân yn gearwurking mei Omroep MAX it Skûtsje Journaal. Dit jier stiet der in nije presintatrise foar de kamera: Carrie ten Napel. Fansels wolle wy alles oer har witte. Dêrom leinen wy har seis fragen foar, oer wat sy mei it skûtsjesilen en Fryslân hat.
Carrie ten Napel © ANP
Hast ûnderfining mei silen of sels wolris op in skûtsje sitten?
"Mijn eerste zeilervaring was in Fryslân. In Heeg, op een zeilkamp op de middelbare school. Ik vond het fantastisch. Daarna heb ik nog een korte zeilcursus gedaan in Harderwijk waar ik woonde. En ik ben een keer met zeven vrienden gaan zeilen in Griekenland. Dat was nogal een avontuur met meters hoge golven en of soms juist helemaal geen wind. Maar het was wel een geweldige ervaring. Ik twijfel of ik op een skûtsje heb gezeten, ik dacht het wel.. Maar misschien was het ook wel een botter, haha!"
Wiedest foar it Skûtsje Journaal bekend mei it skûtsjesilen?
"Jazeker, ik volg alles ook wel tot op zekere hoogte. Het programma heb ik ook weleens gezien. Mijn vader bakt ieder jaar tijdens de competitie visjes bij Riemer van der Velde in Langweer. Ik zou nog altijd een keer mee maar het komt er maar niet van."
Bij het Friese volkslied krijg ik kippenvel.
Carrie ten Napel
Wat is dyn bân mei Fryslân?
"Ik hou van provincies. Mijn roots liggen in Drenthe, ik ben opgegroeid in Gelderland en heb lang gewerkt bij RTV Oost in Overijssel. En ben als sportverslaggever het hele land door gegaan. Ik ben veel bij het schaatsen geweest en heb langs de lijn gestaan bij Heerenveen en Cambuur. Altijd gezellig en fijn. Bij het Friese volkslied krijg ik nog steeds kippenvel. Het is gewoon een prachtige provincie."
Do meist daliks twa wiken lang op de Fryske marren trochbringe. Binne dyn kollega's ek jaloersk op dy?
"Mijn collega's zijn laatst op uitnodiging gaan zeilen met de SKS-skûtsjes. En daar was ik jaloers op! Ze waren vergeten mij mee te vragen. Oeps, haha. Maar het was ook best last minute. Ze vonden het allemaal een geweldige ervaring, er hangt al een grote foto van die dag op de redactie."
Wêrom is it skûtsjesilen sa geskikt foar Omroep MAX?
"Omdat het cultuur is! Een mooie traditie. Jan blijft zich daar hard voor maken. Ik vind dat mooi. Hopelijk trekken we weer een nieuwe groep kijkers."
Hast al in tipke fan de sluier foar ús wat it Skûtsje Journaal oanbelanget?
"We hebben geweldige gasten waar ik erg naar uit kijk. Olympische kampioenen als Maarten van der Weijden, Ireen Wüst, Marit Bouwmeester en tv-persoonlijkheden als Frits Barend en meteoroloog Gerrit Hiemstra. Slechts een paar namen, maar samen met het wedstrijdverslag, reportages en interviews een mooie mix dus! Ik heb er zin in."
It Skûtsje Journaal wurdt makke troch Omrop Fryslân en Omroep MAX en is fan sneon 4 augustus ôf te sjen. Sneon 4 augustus is it programma te sjen om 19.00 oere op NPO 1 en moandei 7 oant en mei freed 17 augustus om 17.25 oere op NPO 1. Mei útsûndering fan de sneinen.