André Boers oer reaksjes op de film: "Emotioneel gebeuren"

André Boers (68) is rekke troch de ynternasjonale oandacht foar de Joadske troufilm fan syn âlden. Twa wike lyn dûkte de film út 1939 op by it Fries Film Archief. In Joadsk parseburo makke in grut ferhaal oer de film. Neist de brulloft jout de film ek in unyk byld fan de Joadske mienskip yn Ljouwert flak foar de Twadde Wraldoarloch.
Emosjoneel
De troufilm behearsket it libben fan André Boers dy't no yn Israel wennet. Syn belangrykste fraach is om der achter te kommen wa't de minsken op de film binne. "Het is een emotioneel gebeuren. Over de oorlog werd thuis niet gesproken. Ik heb veel vragen, met name over mijn familie en welke mensen op de film staan, en hoop door de reacties op antwoorden zodat ik de puzzel stukje voor stukje kan inleggen. Op de film zie je een volle synagoge tijdens de huwelijksdienst, verheugde mensen. En je weet dat zo'n negentig procent daarvan niet is teruggekomen."
30 Jier lang bleau de koffer ticht
Barend Boers en Mimi Dwinger trouden yn 1939. Nei de dea fan mem Mimi makken André en syn twa susters yn 2008 de koffer iepen. "Er zaten veel foto's en documenten in. Onderop lag een 16mm Kodakfilm. Mijn moeder wist natuurlijk dat die film er was. Maar ze heeft haar hele leven de koffer niet willen openen. Ze was denk ik weggelopen als ze de film had gezien. Daar staan beelden op van haar vader die vermoord is en andere familieleden die zijn vergast. Ik kan me goed voorstellen dat ze daar niet aan herinnerd wilde worden. Elk jaar weer, als ik zei dat de koffer open moest, zei moeder: nee, dit jaar niet. Dat ging dertig jaar lang zo door, de jaren dat ze mijn vader overleefde."
Boadskip
André Boers is wiis mei de oandacht dy't de film krijt. "Het is aan ons kinderen, de tweede generatie, om deze beelden naar buiten te brengen met de boodschap: het kan morgen weer gebeuren, met welke minderheid dan ook in Europa en de wereld."