Illegale dumping zorgt waarschijnlijk voor zieke honden bij Groene Ster

Yllegale dumping
De bult aarde die illegaal is gedumpt © Omrop Fryslân
Er lag afgelopen week opeens een bult aarde op het hondenstrand bij de Groene Ster in Leeuwarden. Nog geen dag later werden verschillende honden ziek die in de bult hadden omgeploegd. Het bleek te gaan om een illegale 'dumping'.
Duco Wiersma had zijn hond donderdag niet mee naar het losloopgebied. Die lag nog bij de dierenarts na een zware operatie aan de darmen. Grote stukken touw kwamen eruit.
"Toen die bult er lag gingen alle honden er als een gek op af. Daar heeft iets ingezeten waar ze dol op zijn", zegt Wiersma. Hij speculeert over visnetten uit de zee. "Die zijn wat zoutig en daar houden ze van. Maar dat weet ik niet zeker hoor."
Duco Wiersma
Duco Wiersma, eigenaar van een zieke labrador © Omrop Fryslân
De zwarte labrador van Wiersma is niet de enige die erg ziek is geworden. Een zwarte herder moest ook onder het met en zeker vijf andere honden werden helemaal niet lekker.
Volgens de gemeente is de aarde illegaal gedumpt. Wat er precies in de aarde heeft gezeten dat de honden zo ziek heeft gemaakt, is niet duidelijk.
"Maar hij was opeens helemaal zichzelf niet meer", vertelt Wiersma over zijn hondje. "Hij at niet goed meer en was bij het uitlaten niet meer energiek." De hond moest twee uren worden geopereerd, en hij moet lang herstellen, denkt Wiersma. "Ik hoop dat ik hem morgen weer mee kan nemen naar huis."
Dure grap
De zwarte herder is al wel weer thuis, maar mag alleen zo nu en dan wat vloeibaars eten en moet nog erg opknappen.
Yllegale dumping soarget nei alle gedachten foar sike hûnen yn Griene Stjer
Zo'n operatie gaat ook in de papieren lopen. De eigenaren van de honden die zijn geopereerd, hebben 1.000 tot 2.000 euro moeten betalen. Wiersma hoopt dat te kunnen declareren.
"De gemeente heeft al duidelijk gemaakt: stel ons maar aansprakelijk. Dat betekent nog niet direct dat we het geld ook terugkrijgen. Maar als er minimaal zeven honden ziek zijn geworden, neem ik aan dat ze wel zeggen: dit is een duidelijke oorzaak.
De gedumpte aarde is inmiddels opgeruimd door de gemeente. De gemeente heeft contact met de politie over de dumping.