De toan fan Anne-Meta Kobes: "Rivier"

Anne-Meta Kobes, de toan fan
Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"De Herenweg in Hollum was in een rivier veranderd. Althans: zo kopte deze Omrop in haar verslaglegging van de waterleidingbreuk.
Nu is onze eilandnaam wel vernoemd naar het oud-Nederlandse woord 'ambe' dat water of rivier betekent. Echter: echte rivieren hebben we hier op het eiland niet.
Dus als er dan wat kolkend water over de zijkant van de straat stroomt, is dat al snel een waterweg. Ik begreep de associatie wel.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Hoewel geen echte rivier, had het water wel echte impact. Of liever gezegd: het afsluiten ervan. Want om het lek in de leiding te kunnen naderen moest eerst de watertoevoer worden afgesloten. De druk er af. En dus ook die van onze kranen en toiletten.
Hoe het eiland reageerde op deze acute situatie was boeiend om te zien. De voornaamste conclusie kan in ieder geval zijn dat Hollumers het hoofd koel houden.
Toen de herstelwerkzaamheden opgestart werden, was ik vanwege een viering in het woonzorgcentrum. Die plek, vermoedde ik, zou nu wel het kritieke punt van het dorp kunnen zijn.
Daar wonen de ouderen die soms een heel specifieke verzorging nodig hebben en alles moet daar natuurlijk doorgaan...
Maar het personeel bleef kalm en iemand zei 'gelukkig gebeurde dit niet tijdens de ochtendronde: nu is iedereen tenminste al gewassen'.
Sommige bewoners bleken boven hun waterkokers nog goed gevuld te hebben. En dat voorraadje gaf voldoende vocht voor een kop koffie of om de handen mee te wassen.
Men vond het nog het meest sneu voor de kinderen die net nu met zelfgebakken koekjes op bezoek kwamen, want aan hen kon geen limonade aangeboden worden.
Ondertussen werd aan de Herenweg hard gewerkt. Twee bedrijven waren toegesneld en schepten eerst straatstenen, toen zand en daarna heel veel liters opborrelend water uit de bodem.
Het lek werd gevonden en de buis direct vervangen. Na een uur of zes kon iedereen weer aan de gemeentepils.
De rivier was weer onzichtbaar, diep weggestopt in leidingen onder de grond. Al weet iedereen in het dorp nu wel, waar je haar vinden kunt."