De wûndersloffen fan Van Wonderen? "Mijn mooiste moment bij deze club"

orange
De blydskip is grut by Van Wonderen nei de oerwinning op Ajax © Orange Pictures
Hy soe leaver ris fan Ajax, Feyenoord of PSV winne as de Fryske derby fan Cambuur. Dat sei Kees van Wonderen doe't er by Hearrenfean kaam. Hjoed, goed oardel jier letter, slagge it lang om let. "Dit is mijn mooiste moment bij deze club."
"Ik wilde een keer in een bevlogen wedstrijd, met alles erop en eraan, winnen van een traditionele topdrieclub", fertelt de trainer. "Als trainer van Go Ahead Eagles is dat me ook een keer gelukt en dan zie je wat voor emoties dat losmaakt. Mensen met tranen zelfs. Dat wilden we vandaag ook."
Syn ploech sette as in spear útein. By it skoft wie it 2-0 en oan it begin fan de twadde helte makke Pelle van Amersfoort sels de tredde Fryske goal. Dochs kaam Ajax werom oant 3-2 en djip yn blessueretiid like it mis te gean. "Je denkt: het zal toch niet weer."

"Eindelijk zit het eens mee"

In kopbal fan Josip Sutalo gong fia Sven van Beek en Syb van Ottele rjochting de goal. En doe kaam it momint fan de wedstriid: gong de bal wol of net oer de line? Ajax tocht fan wol, elkenien fan Hearrenfean tocht (en hope) fan net. Nei't de VAR alle kamerastânpunten ferskate kearen derby hân hie, foel it beslút: gjin doelpunt, it bleau 3-2.
"Dit soort beslissingen vielen de afgelopen weken onze kant steeds niet op. Nu zat het ons eindelijk, na heel veel weken, eens mee."
Van Wonderen: "Bijzonder om te winnen van een club met zoveel financiële mogelijkheden"
"We hebben het iets te vaak weggegeven op het einde", fynt ek ferdigener Sven van Beek. "Nu was het geluk een keer aan onze zijde." It spande derom. "Ik had geen idee of-ie over de lijn was", jout Van Beek ta.
Doe't it beslút foel, en it einsinjaal in minút letter klonk, wie de ûntlading by Van Beek tige grut. "Dat heeft denk ik ook te maken met de vorige wedstrijden, toen we het elke keer weggaven. We mogen trots zijn dat we nu Ajax hebben verslagen."
Sven van Beek wie even benaud dat er wer in eigen goal makke hie
En dat wie neffens Van Beek fertsjinne. "Zeker op basis van de eerste 55 à 60 minuten. De eerste helft speelden we zo goed, toen hadden we Ajax in de tang. En uiteindelijk hebben zij natuurlijk genoeg kwaliteiten om ons achteruit te drukken. Maar met onze wilskracht en mentaliteit hielden we stand."
Dy striid, dat is ek wat Van Wonderen woe. "Vooraf zei ik: we spelen met z'n allen bij een Friese club. Dat zijn trotse mensen: ze zijn trots op hun achterland, op hun gebruiken en gewoontes. En wij willen ze nog trotser maken door met lef te voetballen, maar ook met passie en strijd. Dat hebben we gezien."
Laten we het erop houden dat dat voor de ommekeer heeft gezorgd.
Kees van Wonderen oer syn 'wûnderskuon'
En miskien siet der ek wol wat gelok by, seit de trainer. "M'n broer heeft een schoenenzaak in Bennekom, daar kom ik vandaag. Hij zei: 'Tot nu toe heb je niet veel geluk, dus trek mijn schoenen eens aan en je zult zien dat het de boel verandert.' Dus ik heb zijn schoenen aangetrokken. Laten we het erop houden dat dat voor de ommekeer heeft gezorgd."
Dat koe Hearrenfean goed brûke, fynt ek Pelle van Amersfoort. Mei twa goals hie er in belangrike rol yn de oerwinning. "Afgelopen weken hadden we telkens moeten winnen. We maakten wel veel doelpunten, maar telkens sleepten we de overwinning niet binnen. Dat ik nu twee goals maak en ook betrokken ben bij die andere goal, dat voelt heel lekker."
Pelle van Amersfoort: "Dit was niet normaal"
Dat it oant de 3-0 sa goed gong, hie neffens de gelegenheidsspits twa oarsaken. Hearrenfean spile 'gewoan' goed en Ajax net. "De eerste helft speelden we met lef, we durfden te voetballen. En we gingen er vol in bij duels. Maar ik verbaasde me er ook over hoe Ajax druk zette op ons, daar konden we heel makkelijk tussendoor spelen."
Mei de trije punten hâldt Hearrenfean, nettsjinsteande it punteferlies fan de ôfrûne wiken, de oansluting by de plakken dy't rjocht jouwe op play-offs om Europeesk fuotbal. "Nu moeten we ook de volgende weken punten pakken, want anders klimmen we niet verder. En een club als Heerenveen is het aan zichzelf verplicht om de play-offs te halen."