Rumoerige transferweken voor Heerenveen en Cambuur: amper geld, toch actie

transfers
Nathan Tjoe-A-On (nieuw bij Heerenveen) en Agustín Anello (nieuw bij Cambuur) © sc Heerenveen / Dijks Media
Een rustige transferperiode, maar ook weer niet. Zo kun je de transferperiode bij sc Heerenveen en SC Cambuur het beste omschrijven. Veel geruchten, maar uiteindelijk twee transfers bij Heerenveen en vier bij Cambuur.
Beide clubs verwelkomen twee nieuwe spelers, maar alleen bij Cambuur gaan er ook twee weg.
Heerenveen trekt Nathan Tjoe-A-On en Loizos Loizou met een huurconstructie aan. De eerste is linksback en moet fungeren als back-up voor Mats Köhlert. Tjoe-A-On (22) moet ervoor zorgen dat Heerenveen vooral in de breedte sterker wordt.
Hij wordt voor een heel seizoen gehuurd van Swansea City. Daar speelde hij dit seizoen geen enkele wedstrijd. Tjoe-A-On staat pas sinds afgelopen zomer onder contract bij Swansea, dat hem overnam van Excelsior, de oude club van Heerenveen-directeur Ferry de Haan.
Nathan Tjoe-A-On in het shirt van Heerenveen
Nathan Tjoe-A-On in het shirt van Heerenveen © sc Hearrenfean
Deze week presenteerde Heerenveen zijn tweede nieuwe speler: Loizos Loizou, een 20-jarige Cyprioot die voor een half seizoen gehuurd wordt van Omonia Nicosia. Heerenveen had Loizou al langer op het oog en wilde hem het liefst permanent overnemen, maar daar hebben ze het geld niet voor.
Verder kwam er een bod van Lille op Osame Sahraoui en was Heerenveen in onderhandeling met Como over een transfer van Thom Haye, maar beide transfers gingen niet door.

Rumoerige window

Zo was het volgens De Haan vooral een onrustige transferperiode, die uiteindelijk weinig opleverde. "Het is een rumoerige window geweest, waarin veel is gezegd en geschreven, maar weinig gebeurd. Het was rumoerig, maar weinig concreet."
Volgens De Haan verschijnen in de media soms berichten die niet kloppen. "Er wordt wel geïnformeerd naar spelers, maar vooral over spelers geschreven, waar jezelf niet zoveel over weet. En daar moet je dan weer op reageren. Dat is irritant."
De sterspeler van Heerenveen, Osame Sahraoui, werd daarbij vaak in contact gebracht met verschillende clubs. De enige club die zich heeft gemeld, was Lille, zegt De Haan. Maar echte onderhandelingen kwamen er niet van. "Er is een bod geweest, maar we hebben gezegd dat dat heel ver weg lag van onze verwachtingen. En daarna hebben we van Lille niks meer gehoord."
orange
Osame Sahraoui blijft nog even in Heerenveen © Orange Pictures
Voor een speler als Sahraoui verwacht je misschien wat meer interesse. "Misschien wel. Er komen genoeg clubs voor hem kijken, maar ik denk dat er heel veel clubs wachten tot de zomer."

Heerenveenvolger Roelof de Vries:

"Redelijk tevreden. Dat is denk ik de beste typering voor deze transferperiode van Heerenveen. Ze wilden een linksback en een vleugelaanvaller en die hebben ze gekregen. Vooral over Loizou hoor ik wel positieve verhalen, dus dat maakt mij benieuwd.
Maar het is wel zonde dat ze de twee spelers huren. Dat geeft maar weer aan hoe vervelend de financiële situatie van Heerenveen is. Je wil kapitaal op het veld en momenteel staat eigenlijk alleen Sahraoui garant voor een flinke zak geld."
Heerenveen moet toe naar een financieel gezondere situatie en meer kapitaal op het veld. Dat is nu in beide gevallen niet aan de orde en is daarom zorgelijk."
De Haan had deze periode meer willen doen, maar daar heeft Heerenveen nou eenmaal geen geld voor. En dus is hij best tevreden met hoe de transferperiode is verlopen.
"De groep is intact gebleven en ik denk dat we een goede ploeg hebben. We hebben vooraf aangegeven welke posities we ingevuld hebben, daar zijn we in geslaagd. Je wilt altijd meer, maar in de realiteit weet je dat die financiële mogelijkheden er niet zijn."
Agustín Anello, SC Cambuur
Agustín Anello wordt de rest van het seizoen gehuurd © Dijks Media
Bij SC Cambuur gingen de afgelopen maand twee spelers weg, maar daar staan ook twee nieuwe spelers tegenover. Vito Wormgoor was transfervrij en sluit zich voor de rest van het seizoen aan bij de ploeg van Henk de Jong en Agustín Anello wordt gehuurd van Sparta Rotterdam.
De beleidsbepalers bij Cambuur stonden deze transferperiode wel voor een uitdaging: een technisch directeur, die dergelijke zaken normaal gesproken op zich neemt, is er nog niet door het vertrek van Etiënne Reijnen naar Feyenoord eind november.

Amper geld

"We hebben het met een team van mensen moeten opvangen", zegt algemeen directeur Ard de Graaf. "Een team van scouting, de hoofd jeugdopleiding, een financiële man, Henk de Jong, Gerald van den Belt en ondergetekende. Ik denk dat we het goed hebben gedaan met zijn allen, kijkend naar de mogelijkheden.".
Daarnaast moest Cambuur de markt op met een smalle beurs, wat de zoektocht naar nieuwe spelers ook niet makkelijker maakt. Er was pas iets mogelijk toen Cambuur de kwartfinale van de KNVB-beker haalde en zodoende wat centen verdiende.
Directeur Ard de Graaf kijkt terug op de transferperiode
Toch betekent het sluiten van de transfermarkt niet dat Cambuur nu geen nieuwe spelers meer zal halen. De Leeuwarders zijn nog altijd op zoek naar een nieuwe rechterverdediger. Een speler die momenteel zonder club zit, mag nog steeds aangetrokken worden.
"Sinds de blessure van Gabi (Caschili, red.) hebben we ons daar op gefocust, maar dat is toch heel moeilijk", zegt De Graaf. "Ze zijn weinig beschikbaar of ze hebben maanden niet gespeeld. Dat doen we niet. Als we daar nog wat doen, moet het beter zijn dan wat we in huis hebben."

Speelt wel iets

De club heeft wel een kandidaat op het oog voor de rechtsbackpositie: "Er spelen wel dingen. Dat kan vandaag gebeuren, morgen, overmorgen of niet. Als dat lukt zou het prachtig zijn, want daar zijn we vanaf december mee bezig."
orange
Gabi Caschili is geblesseerd en Cambuur is druk op zoek naar een vervanger © Orange Pictures
Zeker is dat Cambuur de komende maanden wel van een hoofdpijndossier af is: recordaankoop Silvester van der Water wordt de komende vijf maanden namelijk verhuurd aan PEC Zwolle. De Graaf daarover: "Ik ben vooral blij voor hemzelf, want hij kan weer gaan spelen. Hij zal zijn carrière een herstart moeten geven."
Ook voor Cambuur is dat een goede deal. "Want hij kan zich ergens laten zien. Als het goed gaat, kan er weer wat in beweging komen voor hem. Voor alle partijen een prima oplossing."

Cambuurvolger Andor Faber:

"De directie van Cambuur heeft voldaan aan de grootste taak: het wegdoen van Van der Water. Naast dat hij een stevig transferbedrag heeft gekost, van zo'n zeven ton, zit hij ook qua loon hoog in de boom. Dat wordt waarschijnlijk voor de helft overgenomen door PEC Zwolle.
Dat geeft Cambuur de kans om nog een rechterverdediger te halen. Maar dat had eigenlijk al veel eerder gemoeten. Sinds Gabi Caschili eind november zwaar geblesseerd raakte, weet de club dat ze daar versterking nodig hebben.
In plaats daarvan kwam Wormgoor. Dat is echter geen rechtsback, maar een centrale verdediger. Dus dat die positie niet ingevuld is, blijft een minpuntje. Daar is Cambuur kwetsbaar met Marco Tol, van origine een centrale verdediger, en jeugdexponent Jhondley van der Meer
Ook Youns El Hilali (FC Arzignano Valchiampo) heeft tijdelijk afscheid genomen van Cambuur. Het is voor de privésituatie van de Italiaan handiger dat hij even teruggaat naar zijn vaderland, zeggen ze ook bij Cambuur.
Bovendien kan hij daar meer spelen dan in Leeuwarden. "Youns moet voetballen. Ik denk dat dat goed is", zei trainer Henk de Jong erover.