Doelman Andries Noppert na nieuwe blunder: "Waarom ik?"

Andries Noppert buigt zijn hoofd
Andries Noppert buigt zijn hoofd © ANP
Hij wordt er bijna moedeloos van, Heerenveendoelman Andries Noppert: weer een fout en weer leidt het tot puntverlies voor zijn club. De 'tower van Joure' staat niet meer fier overeind. "Het brokkelt je in je handen af."
De man die in december 2022 nog een kwartfinale keepte op het WK lijkt het nu niet meer in de vingers te hebben. Tegen AZ ging het zondag opnieuw mis, en ook nog op een knullige manier.

Tik

Noppert stormde zijn doel uit na een lange bal over de verdediging. "Ik kwam er snel op af", zo reconstrueert hij het desastreuze moment in minuut 88. "Ik dacht: als ik hier glijd, dan kan ik wel eens buiten het strafschopgebied belanden. Dus dan moet je zorgen dat je hem vol raakt."
"Dat gebeurde ook wel", zegt Noppert. "Maar nu was het geen polletje, nu schoot ik hem tegen iemand aan. Dat is een tik." Noppert raakte Pawel Bochniewicz en via de Poolse verdediger rolde de bal uiteindelijk over de doellijn. Zo pakte Heerenveen geen belangrijke driepunter tegen topclub AZ, maar een schamel puntje.
Andries Noppert is open en realistisch over zijn optreden
Het was niet de eerste keer dat het zo misging met Noppert: denk bijvoorbeeld aan het moment in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Noppert werd verrast door een 'polletje' in het veld, hij raakte de bal niet goed en zo leidde hij een doelpunt voor Zwolle in.
"Dit seizoen lijkt echt alles de verkeerde kant op te vallen. De gifbeker moet helemaal leeg. Je wordt er wel eens moe en moedeloos van: waarom ik? Waar komt dit vandaan?"

"Ik ben niet de koning"

Noppert is realistisch en weet ook dat hij zijn basisplaats bij Heerenveen zomaar kan kwijtraken. "Dit is topsport, zo werkt het in het voetbal. Ik ben niet de koning. Je moet presteren om iets te verdienen. Maar iedereen kan ervan uitgaan dat ik me voor 110 procent inzet."
Trainer Kees van Wonderen wil nog niet zeggen of Noppert nu zijn basisplaats kwijt is. "Je kijkt in het belang van het team. Er is een concurrentiestrijd gaande, maar hem te vroeg passeren, zou ook niet terecht zijn. Hij heeft ook veel goeds gedaan, heeft het Nederlands elftal gehaald. Het is een lastige afweging."
Kees van Wonderen was niet ontevreden met het optreden van zijn ploeg
Tot het moment van Noppert leek het er sterk op dat Heerenveen AZ zou verrassen. De ploeg kwam met 2-1 voor en stond na een rode kaart voor AZ-verdediger Denso Kasius ook nog met een man meer op het veld. "Er zat energie in de ploeg en we kregen kansen om de derde te scoren. Dan is de kans heel groot dat je hem over de streep trekt", weet Van Wonderen.
"Er zat meer in vandaag", stelt de trainer. "Als er na het polletje in Zwolle weer zo'n moment ontstaat waardoor je de drie punten niet haalt, dan is dat even pijnlijk, maar dit is sport. We rapen de boel weer bij elkaar en gaan verder met wat we vandaag hebben laten zien."
We moeten wel gaan kijken hoe we van die klungelige momenten af gaan komen.
Heerenveenmiddenvelder Luuk Brouwers
Middenvelder Luuk Brouwers maakte de 2-1 en het leek er dus lang op dat hij de matchwinner zou worden. "Je werkt je zo de pleuris met zijn allen. Je speelt een prima wedstrijd, creëert kansen, dat je hem dan zo tegen krijgt, terwijl je eigenlijk niet veel weggeeft, is heel erg zuur."
Luuk Brouwers maakte niet de winnende goal
"Het is een repeterend verhaal", ziet Brouwers. "Vorige week een terugspeelbal, daarvoor een ongelukkig moment met het polletje, dan slaat de moedeloosheid wel toe."
"We hebben gedaan wat we konden vandaag: we hebben fouten gemaakt, maar ook hele mooie dingen laten zien. Dat is wat het op zijn minst moet zijn", vindt de middenvelder. "Maar we moeten wel gaan kijken hoe we van die klungelige momenten af gaan komen."

Haye niet naar Como, maar wel op de bank

De normaalgesproken vaste basisspeler Thom Haye zat tegen AZ op de bank. Dat was niet omdat hij op weg is naar een andere club: een transfer naar het Italiaanse Como is vastgelopen. Toch zette trainer Van Wonderen de middenvelder op de bank.
"Ik heb zelf juist aangegeven dat er niks lekkerder is dan het van je af te spelen, daar kan je over van mening verschillen", zegt Haye over de situatie.
Thom Haye gaat niet weg bij Heerenveen
"Ik heb wel aangegeven dat ik het jammer vond dat de transfer niet doorging", zegt Haye. "Maar ik heb gezegd de situatie te accepteren zoals die is en ik heb de knop gewoon omgezet."
Haye was dan ook verbaasd dat hij niet in de basis stond. "Het was even schakelen, ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst van de bank moest komen. Elke speler wil het liefst vanaf de start beginnen."
De middenvelder zegt het seizoen hoe dan ook bij Heerenveen af te maken. Maar wat de periode daarna betreft: "Alles ligt open."