De toan fan Anne-Meta Kobes: "Vuurtorenlicht"

Anne-Meta Kobes, de toan fan
Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Vanmorgen was Terschelling niet te zien. Er was mist opgetrokken boven het Borndiep, de dize lag over de zee. Ik was naar de strandopgang gefietst waar je, op het hoogste punt, zowel dorp als buurland kunt zien. Daar was het nu alsof het land overgleed in lucht: overal ijsblauw.
Ik zag dat ik niet de eerste was die het duinpad beklom. Er liepen twee sporen in het zand. Eén was van een ree: er stonden ovalen pootafdrukken, steeds twee dicht bij elkaar. Het andere spoor was meer puntig, alsof dat dier scherpe nagels had.
Terug bij de weg, bracht ik mijn fiets weer op snelheid. Pas toen zag ik dat de ree mij in het oog hield. Hoog stond ze bovenop één van de laatste duinen. In een poging langer van haar aanblik genieten, kneep ik in mijn remmen. Die protesteerden luid. Het klonk als een startschot de ree rende weg.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Zo begon de dag. Ik vind het een voordeel van de winter dat je de wereld langzaam licht kunt zien worden, zonder daarvoor erg vroeg je bed uit moet. Op Ameland is het deze maand zelfs extra licht. Want de vuurtoren schijnt in januari nacht én dag.
Dat heeft met een opknapbeurt te maken. De Stichting Amelander Musea lichtte toe dat er onlangs gezorgd is voor nieuwe aansturing van de elektronica op de toren. En daarom zal het licht deze weken 24 uur per dag branden.
Dat vuurtorenlicht werd voor het eerst ontstoken op 10 mei 1881, in opdracht van Koning Willem de Derde. Het waarschuwde zeevarenden voor de gevaarlijke gronden bij de Amelander kust. Het licht torent hoog boven het eiland uit, door een stevige gietijzeren constructie.
Gietijzer was in de 19e eeuw een nieuw bouwmateriaal en de ontwerper van de toren, Quirinus Harder, maakte er graag gebruik van. Maar het optiek, het glas dat rond de lamp draait, is een tweedehandsje. Die zat eerder in 'de Oude Westhoofd': de vuurtoren op het Zuid-Hollandse Goeree.
Het is verstandig om af en toe te testen of je licht het wel blijft doen. Want mét licht zie je meer. Juist bij wintermist."