Mei dizze tips hâldst de enerzjyrekken leech: "Zet verwarming 's nachts op 17 graden"

In frou dwaande mei foly
In frou dwaande mei foly © ANP
No't it kwik sakket, krûpe de enerzjykosten omheech. En it bedrach rint it rapst op as net dúdlik is wêr't je om tinke moatte. Dêrom hjirûnder in oantal tips wêrmei't de waarmte yn 'e hûs bliuwt en it jild dus yn de beurs.
De earste reedriders dit jier binne dizze wike op de plassen sjoen. In moai pluske fan de kjeld. Mar de winter kin ek foar spanning soargje. Want troch de lege temperatueren hawwe de radiatoaren faak it gas derop. En dat kostet jild.
Christine Vos fan de Energiewacht fertelt hoe't je de 'skea' beheind hâlde en wat je foaral net dwaan moatte. "Zet geen waxinelichtjes in een omgekeerde bloempot", warskôget se.

1. Helje de tochtstrips en kitspuit út de kast

"Je moet beseffen: wat niet naar buiten gaat, hoef je niet meer bij te stoken. Pak je huis daarom stap voor stap aan, zodat je een goed binnenklimaat creëert. Dan kom je natuurlijk al snel uit bij isolatie. En dat kan soms al op relatief eenvoudige manieren.
Kitte is in maklike isolaasjetechnyk
Kitsje is in maklike isolaasjetechnyk © ANP
Denk aan het dichten van kieren. Dat kan door middel van tochtstrips, maar ook kitten kan uitkomst bieden. Zorg daarnaast voor dubbelglas, of HR++, als je een stap extra wilt zetten. Dat laat gegarandeerd minder koude lucht binnen. Probeer die buitenste 'schil' dicht te houden.
En vervang oude toestellen. Nieuwe apparaten zijn een stuk zuiniger in verbruik. En als je ook nog regelmatig onderhoud laat plegen, laat de ketel je bij koude dagen niet in de steek."

2. Bring de waarmteferliezen yn kaart

"Dat kan door middel van een warmtescan. Dit gebeurt met behulp van een warmtecamera. Die maakt een infraroodfoto die de warmteverliezen van een woning in kaart brengt.
Op die manier weet je waar je maatregelen moet treffen. Een energiecoach, die je via de gemeente kunt laten langskomen, gaat er dan mee aan de slag."

3. Pak toffels en in waarme trui

"Je kunt de gevoelstemperatuur eenvoudig beïnvloeden. Denk daarbij aan goed aankleden. Een warme trui kan al voor een aardig verschil zorgen. Of pantoffels, als je snel koude voeten hebt. Ook een vloerkleed kan helpen. Niet per se als isolatie, maar het zal in ieder geval prettiger aanvoelen dan die koude vloer.
Pantoffels en in kleed helpe altyd tsjin kâlde fuotten
Pantoffels en in kleed helpe altyd tsjin kâlde fuotten © ANP
Om geen of minder gas te verbruiken, kun je ook voor warmtepanelen kiezen. Die zijn elektrisch en kun je ophangen aan het plafond en aan de muur. Dus precies op de plek waar je het vaak nodig hebt. Ook bij een straalkachel en airco verbruik je geen gas. Een airco is namelijk een lucht-lucht-warmtepomp. Die moet je dan natuurlijk wel eerst aanschaffen, maar op de langere termijn levert het wat op."

4. In blompot mei waskineljochtsjes is gjin goed idee

"Ik zie het regelmatig voorbijkomen: waxinelichtjes in een omgekeerde terracotta bloempot zetten. Zeker toen de gasprijzen stegen, probeerden steeds meer mensen deze truc.
Blompot
Blompot © ANP
Door het vuur straalt de pot de nodige warmte uit. Dat klopt. Toch valt het af te raden. Dat is omdat er rookgassen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker als de gassen nergens naartoe kunnen. Sowieso is ventilatie zeer belangrijk in je huis. Dat houdt de lucht gezond."

5. Set de termostaat net leger as 17 graden

"Ook loont het om, als het niet al fris is, de thermosstaat een graadje lager te zetten. Hoeveel dat precies oplevert, is sterk afhankelijk van het huis. Bij een slecht geïsoleerde jaren dertigwoning zal de impact anders zijn dan bij een nieuwbouwwoning.
Overigens is het verstandig om bij vorst de thermosstaat 's nachts niet lager dan 17 graden te zetten. Dan is de woning 's ochtends sneller op een aangename temperatuur en hoeft de ketel minder hard aan het werk.
Kinst jild besparje troch de termostaat mei de telefoan te betsjinjen
Kinst jild besparje troch de termostaat mei de telefoan te betsjinjen © ANP
Een slimme thermosstaat is ook een optie. Die kun je bedienen met je mobiel, die hieraan gekoppeld is. Als je bijvoorbeeld in de auto zit en beseft dat je de verwarming nog aan hebt staan, kun je die op afstand uitzetten.
Bovendien detecteert hij bewegingen in huis door middel van de mobiel. Als hij een lange tijd geen beweging waarneemt, gaat de verwarming automatisch uit. Ook heeft de slimme thermosstaat een 'self learning-systeem'. Daarmee onthoudt hij de routines. Als je bijvoorbeeld altijd om 23.00 uur naar bed gaat, slaat hij dat op door de gemaakte bewegingen. Zo betaal je 's nachts dus nooit onnodig voor het gas."