De toan fan Anne-Meta Kobes: "Periode"

Anne-Meta Kobes, de toan fan
Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"De doedelzakblazers liepen naar de rand van het dorp. Ze speelden. Hun tonen buitelden op de stormwind, hun scherp gevouwen tartans bolden hoog op in windkracht zeven. Zo begeleidden zij een dorpsgenoot op zijn laatste reis.
Zijn lichaam. Hun muziek. En eerder al, in de kerk: de zang van het koor waar hij bij gezongen had. Het markeerde het einde van zijn leven. En: van een periode in de tijd.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Bij uitvaarten tussen Kerst en oud & nieuw voel je dat soms extra duidelijk. Dat er periodes zijn. Omdat over een paar dagen wereldwijd de tijd verspringt en we dan andere cijfers schrijven. Daardoor voelen de overgangen tussen de dagen deze week voor mij soms net even wat nadrukkelijker dan normaal.
Wat zullen we later over het bijna afgelopen jaar vertellen?
In april 2023 sloot Duitsland haar laatste kerncentrales. Terwijl ze er eerder nog 17 in werking had en ervan afhankelijk van leek. Datzelfde voorjaar bezochten de koning en koningin Ameland. Zij lieten zich niet weerhouden door nattigheid of wind en toerden in twee dagen langs alle vijf de Waddeneilanden.
Opmerkelijk was dit jaar ook het springen van de fans van zangeres Taylor Swift. Zij veroorzaakten deze zomer in Seattle met hun gedans een aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter. Diezelfde zomer viel zonder oorzakelijk verband ons Nederlandse kabinet. Er kwamen verkiezingen, er was een spraakmakende uitslag.
Op Ameland zullen we, naast het oranjebezoek, ook de strubbelingen rondom de veerverbinding bij dit jaar blijven onthouden. Maar naast gedoe was er heel veel feest, dat we gebroederlijk met elkaar vierden.
Hoe vat je zo'n jaar samen? Is het in één woord te vangen? Ieder van ons heeft zijn of haar eigen accenten geplaatst. Wat daar echt van beklijft, zullen we pas over een poosje kunnen vertellen. Als de stof van het jaar is neergedaald en we herkennen wat sporen naliet in de tijd of wat verwaaide."