Michael Dingsdag wol oait weromkomme by sc Hearrenfean as haadtrainer

Michael Dingsdag as trainer fan FC Volendam
Michael Dingsdag as trainer fan FC Volendam © Orange Pictures
Oait hopet hy haadtrainer fan sc Hearrenfean te wurden. Michael Dingsdag belibbe syn moaiste tiid as spiler by Hearrenfean en sneon keart hy as ynterim-haadtrainer fan FC Volendam werom yn it Abe Lenstra Stadion.
Dingsdag spile fan 2006 oant 2010 mar leafst 149 wedstriden foar Hearrenfean. Hy skeat yn 2009 de twadde penalty yn de krusing by de bekerfinale en spile 25 wedstriden foar Hearrenfean yn Europa.
Wat wie dyn moaiste wedstriid foar Hearrenfean?
"Eigenlijk zijn dat er twee. Of nee, eentje. Maar mensen verklaren me meestal voor gek, omdat ze het raar vinden dat ik niet voor AC Milan kies. Want ik kies dan toch voor de bekerfinale van 2009 tegen Twente. Wat dat losmaakte, was echt bijzonder."
Wat wie dyn moaiste Europeeske wedstriid?
"Dat is dan de wedstrijd tegen AC Milan. Het gebeurde niet vaak, maar ik werd als man van de wedstrijd uitgeroepen. Ik weet nog dat Pranjic scoorde met een panenka en dat die gasten helemaal gek werden."
"En dat Seedorf voor de wedstrijd had gezegd dat ie nog nooit van Bak Nielsen en Dingsdag had gehoord. Volgens mij bij een interview met jou. Na de wedstrijd, daar is ook nog een foto van, hebben we het daar nog over gehad. Zei ie nog dat hij me natuurlijk wel kende. Van naam."
"Een bijzondere wedstrijd was ook een potje tegen Ventspils. We wonnen met 5-0 en kregen een onterechte penalty. Later las ik dat die wedstrijd waarschijnlijk verkocht is."
Wa is de bêste spiler mei wa'tst spile hast?
"Dat zijn er een paar. Qua ervaring is dat Paul Bosvelt. Dat was echt een leider in het veld."
"Qua kwaliteit en talent: Michael Bradley. Die was niet alleen goed, maar ook zo gedreven. In alles. Als wij eens een patatje namen, at hij weer een blaadje sla. Niet dat als wij dat wel gedaan hadden, we later ook bij AS Roma hadden gespeeld. Maar hij was zo goed, gedisciplineerd en vooral gedreven."
"En puur qua talenten waren Danijel Pranjic, Miralem Sulejmani en Afonso Alves wel echt heel goed."
Wat is de bêste coach dêr'tst mei wurke hast?
"Dan moet ik er twee noemen. Gertjan Verbeek en Trond Sollied. Ik kan ook niet kiezen, die twee zijn zo verschillend."
"Gertjan wordt wel gezien als stug en bot, maar zo heb ik hem nooit gezien. Hij stoomde het team altijd klaar. Ik zei wel eens voor de grap: 'Nou, moet ik weer naar Dr. Phil?' Maar hij wist het altijd weer voor elkaar te krijgen. Op het veld was iedereen gelijk."
Dingsdag (lizzend op de foargûn) mei Trond Sollied (links) nei de winst yn de bekerfinale
Dingsdag (lizzend op de foargûn) mei Trond Sollied (links) nei de winst yn de bekerfinale © Omrop Fryslân
"Erbuiten wist ie precies hoe ie met je om moest gaan. Hij wist bijvoorbeeld dat ik voor een wedstrijd niet kon slapen. Als we dan Europees speelden, mocht ik als enige ook gewoon naar de lobby om wat met sponsoren en zo te kletsen."
"Sollied was compleet anders, maar ook erg goed. Hij heeft bij mij er ook wel voor gezorgd, dat ik anders ben gaan denken als trainer."
Mei wa hast noch kontakt?
"Brian Vandenbussche (keeperstrainer FC Antwerp), Michel Breuer (assistent Sparta) en soms ook nog met Goran Popov. En laatst waren we in Kopenhagen. Had ik contact met Menno van Dam, die is trainer van Bröndby onder 19."
De wedstriid fan Hearrenfean tsjin FC Volendam begjin sneontejûn om 21.00 oere en live te folgjen. Fia dizze webside of app en op de radio op 92.2FM. It kommentaar komt fan Roelof de Vries.
"Toen heb ik ook nog even gebeld met Jakob Poulsen. Die is nu hoofdtrainer bij Viborg FF (de nûmer 8 fan Denemarken, red.)."
Wolst ea weromkomme by Hearrenfean?
"Absoluut. Ik heb daar zo'n mooie tijd gehad. Ik heb ook zes jaar bij NAC Breda gezeten, dat was ook een hele mooie tijd. Maar Heerenveen was echt bijzonder. Ik zou daar heel graag terug willen komen. Het liefst als hoofdtrainer."
Komst no as haadtrainer fan FC Volendam werom nei Hearrenfean. Sille jimme krekt as yn De Kuip ferline wike de bus parkearje?
"Ik hoop voor het stadion, ja. Nee, we moeten Heerenveen en Feyenoord denk ik niet met elkaar vergelijken."
Yn duel mei Mark de Vries, doe spits fan Mark de Vries
Yn duel mei Mark de Vries, doe spits fan ADO Den Haag © Dijks Media
"Ik ga ervanuit dat we niet zoals tegen Feyenoord weer 16 procent balbezit hebben. Dat we nu meer aan voetballen toe gaan komen."
Meist no twa wedstriden dwaan as ynterim-trainer. Hopest datst nei de winterstop ek noch haadcoach fan Volendam bist?
"Ik heb geen UEFA Pro, dus dat is wel een probleem. Dat betekent feitelijk dat ik niet voor de groep mag staan. Regilio Simons en ik doen nu samen het eerste elftal en Jong Volendam. Regilio heeft wel UEFA Pro, dus dat zou nog een oplossing kunnen zijn."