Wat is it geheim efter de kopposysje fan Harkemase Boys?

Twa smaakmakkers fan Harkemase Boys: Jhurrey Margaritha en Joris Adams
Twa smaakmakkers fan Harkemase Boys: Jhurrey Margaritha en Joris Adams © Orange Pictures
Nei 14 wedstriden stiet Harkemase Boys earste yn de tredde divyzje. En dat is bêst ferrassend: der wienen dizze simmer in protte mutaasjes binnen it team en boppedat binne de finansjele mooglikheden yn De Harkema folle minder as by oare ploegen yn de kompetysje.
Nei tsien wedstriden pakte Harkemase Boys de earste perioade. Dat wie al in stunt en fjouwer wedstriden letter stiet de ploech fan trainer Marcel Post noch hieltyd boppe-oan. De Boys ferlearen dit seizoen noch mar twa kear en hâlde grutte klups as IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk en DVS'33 Ermelo ûnder harren.
Mei trije trainers út it amateurfuotbal besykje we út te finen wat de reden efter dit sukses is. Dat binne René van der Weij, Gert Jan Karsten en Marcel Post.
Van der Weij wennet yn Ljouwert, is âld-spiler fan sc Hearrenfean, SC Cambuur en Harkemase Boys en is no trainer fan de nûmer twa fan de tredde divyzje, SC Genemuiden.
Gert Jan Karsten is trainer fan de ferneamde amateurfuotbalklup IJsselmeervogels. Dy ploech is op dit stuit de nûmer trije yn de tredde divyzje.
Marcel Post stiet sûnt dizze simmer oan it roer by Harkemase Boys. Fanwegen de goede prestaasjes hat de klup syn kontrakt ferlinge oant en mei it seizoen 2025/2026.
Fine jimme it ferrassend dat Harkemase Boys no boppe-oan stiet?
Van der Weij: "Jazeker. Ik vind dat er sowieso veel verrassingen zijn in deze competitie, met ploegen die je misschien eerder bovenin verwacht en nu lager staan en andersom. Maar ik heb inmiddels wel gezien dat Harkemase Boys een hele goede ploeg heeft."
Karsten: "Nee, ik vind het niet verrassend. Omdat het gewoon een goede ploeg is. Wij hebben van ze gewonnen, maar tegen ons waren ze in de eerste helft echt heel goed. Ik vind ze de terechte koploper."
René van der Weij as trainer fan SC Genemuiden
René van der Weij as trainer fan SC Genemuiden © Orange Pictures
Post: "Het wordt steeds minder verrassend zolang we bovenaan staan. Als je me dit aan het begin van het seizoen had gevraagd, dan had ik gezegd: dan hebben ze blijkbaar een hele goede trainer binnengehaald", seit er laitsjend.
"Nee, zonder gekheid, er zijn deze zomer negen belangrijke spelers verdwenen en we hebben elf nieuwe gehaald. En ik kwam daarna pas. Alle complimenten voor de technische commissie."
Wêrom is Harkemase Boys sa goed?
Karsten: "Achterin zijn ze heel stabiel, op het middenveld heerst Mart Dijkstra, ze hebben de creativiteit van Thomas Prinsen en voorin de snelheid van Jhurrey Margaritha. Dat zijn jongens die iedere club in deze competitie wel wil hebben. Daar kan ik als liefhebber wel van genieten."
In pear feitsjes:
  • Mei in gemiddelde âldens fan 23,6 jier hat Harkemase Boys de jongste seleksje fan de tredde divyzje.
  • Topskoarer is Joris Adams mei 10 goals. Dêrmei stiet hy twadde op de ranglist efter Mark van der Weijden (15) fan Sparta Nijkerk.
  • Harkemase Boys krige noch mar 16 tsjingoals. Allinnich Hercules krige der noch minder tsjin.
  • De Boys lizze út de beker. Se ferlearen fan Eemdijk, de nûmer 10 fan de tredde divyzje, troch in goal yn de 96e minút (3-2).
Post: "We zijn heel breed. We hebben in elke linie spelers die goed meekunnen op dit niveau, maar ze steken er ook niet bovenuit. Daarachter hebben we jongens die gretig zijn. We hebben vooral geïnvesteerd in groepsvorming en fitheid. Dat betaalt zich uit. In de derde wedstrijd wonnen we van een goede ploeg, Hercules. Dat was een soort vliegwiel. Daarna kregen we het gevoel dat we van iedereen kunnen winnen."
Van der Weij: "Tegen ons was de keeper, Feike Spoor, de uitblinker. We speelden gelijk en lieten de overwinning in de tweede helft liggen. Zij hebben vooral veel frisse, enthousiaste gasten die voor elkaar willen strijden. Met een Dijkstra, die slim is en altijd goede keuzes maakt, met Prinsen en Margaritha, die normaal ook goed zijn. En ik vind Slort ook wel een aardige speler, maar die speelt niet altijd."
Hokker ploegen dogge mei om de titel?
Karsten: "Wij, Sparta Nijkerk en DVS'33 zou ik normaal zeggen, maar DVS'33 (15e) is nu zo ver weg. Harkemase Boys, Genemuiden en Hercules zijn ook allemaal goede ploegen. Er zit veel gelijkwaardigheid in de derde divisie. Ik vind Genemuiden de beste ploeg. Die hebben echt wapens."
Gert Jan Karsten foar de wedstriid tsjin Harkemase Boys yn petear mei Marcel Post
Gert Jan Karsten foar de wedstriid tsjin Harkemase Boys yn petear mei Marcel Post © Orange Pictures
Van der Weij: "IJsselmeervogels natuurlijk, maar daarnaast een rij aan clubs: RKAV Volendam, Sparta Nijkerk, Harkemase Boys. Wij horen daarbij en ik vond Hercules indruk maken."
Post: "Ik vind Hercules heel sterk, maar die missen nu goals. Genemuiden heeft veel goede spelers kunnen halen, Sparta Nijkerk moeten we nog naartoe, Volendam miste eerst veel spelers, maar worden steeds sterker en IJsselmeervogels is zo'n grote club, dat veel anderen daar ontzag voor hebben."
Kin Harkemase Boys kampioen wurde?
Van der Weij: "Ik denk dat ze het lang vol gaan houden. Ze maken veel goals en blijven dat maar volhouden."
Karsten: "Zij gaan zeker tot het einde van het seizoen meedoen."
Marcel Post fiert de oerwinning op Urk
Marcel Post fiert de oerwinning op Urk © Orange Pictures
Post: "De maanden januari en februari gaan belangrijk voor ons worden. Dan hebben we een aantal concurrenten als tegenstander. We hebben nu 3 of 4 jongens in de lappenmand, maar we kunnen het ons niet permitteren dat het er meer worden. Ik zeg: eerst maar eens 40 punten halen. We moeten niet vergeten waar we de laatste vijf jaar stonden."
De ôfrûne seizoenen einige Harkemase Boys hieltyd yn de middenmoat.