Alen Halilovic: fan reservebank yn Fryslân nei fedette yn Limboarch

Alen Halilovic yn aksje foar sc Hearrenfean © ANP

Alen Halilovic is dit seizoen de revelaasje by Fortuna Sittard. De 27-jierrige Kroätyske middenfjilder is de smaakmakker by de ploech út Limboarch. Trije jier lyn spile Halilovic ien seizoen by sc Hearrenfean, mar siet hy benammen op de reservebank.

Halilovic komt út de jeugdoplieding fan Dinamo Zagreb. Op sechstjinjierrige âldens is hy de jongste debutant ea yn de nasjonale ploech fan Kroäsië. Yn 2014 tekene hy in fiifjierrich kontrakt by Barcelona, de Spanjerten betellen 2,2 miljoen euro foar de talintfolle middenfjilder.

Mar Halilovic hat de hege ferwachtingen nea wiermeitsje kind. Fia ûnder oaren Sporting Gijon, Hamburger SV en AC Milan kaam hy yn 2019 by sc Hearrenfean telâne.

"Geweldig linkerbeen"

Johnny Jansen, doetiidsk trainer by sc Hearrenfean, wie ûnder de yndruk fan syn fuotbalkwaliteiten, ek al siet Halilovic benammen op de reservebank en moest hy it dwaan mei ynfalbeurten. "Dat hij talent heeft, dat liet hij toen echt wel zien. Hij heeft een geweldig linkerbeen. Ik kan me die wereldgoal tegen ADO in de bovenhoek nog goed herinneren."

Dochs kaam Halilovic yn dat seizoen net fierder as santjin optredens en dat iene doelpunt tsjin ADO Den Haag.

Halilovic deed alles op talent, maar er komt meer bij kijken.
Johnny Jansen

Jansen fûn dat de Kroäat mear arbeid leverje moast: "Eigenlijk deed hij alles op talent, maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Bijvoorbeeld op volle intensiteit trainen en op tempo omschakelen van aanvallen naar verdedigen. Dat was niet zijn kwaliteit."

Wylst Halilovic by Fortuna wol in fêste krêft is, moast hy by Hearrenfean dus faak yn de dug-out plaknimme. "Het gaat altijd om balans. We lieten hem vaak spelen aan de rechterbuitenkant, dan mocht hij naar binnenkomen als extra middenvelder. Bij Heerenveen waren we niet altijd de bovenliggende partij, we moesten echt ons stinkende best doen om punten te halen," seit Jansen.

Alen Halilovic en Johnny Jansen © ANP

Dêrneist wie it middenfjild fan de Friezen yn dy tiid goed beset: "Met Joey Veerman hadden we natuurlijk ook al een jongen die fantastische dingen aan de bal liet zien. Joey en Alen samen op het middenveld maakte ons bij balverlies alleen kwetsbaar. Bij Fortuna staat hij nu centraal op het middenveld, én heeft hij twee jongens die in dienst van hem spelen."

Regisseur yn Sittard

By Fortuna Sittard lit Halilovic dit seizoen sjen dat hy it fuotbaljen net ferleard is. Mei twa doelpunten en twa assists is hy de regisseur op it middenfjild.

Falco Cremers is sportsjoernalist by de regionale omrop L1 en folget alle wedstriden fan Fortuna Sittard. Hy fynt Halilovic in wichtige spiler:

"Het spel van Fortuna is aan Halilovic opgehangen. Alles draait om hem, hij is waanzinnig belangrijk. HIj is natuurlijk niet de snelste en zodra hij veel meters moet afleggen, krijgt hij het moeilijk. Daarom staan er achter hem op het middenveld twee stofzuigers: Loreintz Rosier en Deroy Duarte, zij knappen het vuile werk voor hem op."

"Hij heeft nu twee keer gescoord, maar dat hadden er echt meer kunnen zijn. Hij is al veel in scoringspositie gekomen en heeft ook al een penalty gemist," konstatearret Cremers.

Sportsjoernalist Falco Cremers fan L1 © L1

Yn tsjinstelling ta by Hearrenfean, stiet Halilovic by Fortuna Sittard sintraal op it middenfjild. Neffens Cremers is dat ek syn bêste posysje. "Alle aanvallen beginnen bij hem. Met Cordoba en Noslin op de buitenkant is er best veel snelheid in de ploeg en Halilovic is de man die die jongens aan het werk moet zetten. Hij begon dit seizoen echt stormachtig, al zie je nu wel dat tegenstanders meer rekening met hem houden."

De wedstriid sc Hearrenfean - Fortuna Sittard is sneontejûn om 18.45 oere. De wedstriid is live te folgjen by Omrop Fryslân op de radio. It kommentaar komt fan Arjen de Boer.

Neffens Cremers binne de fans fan Fortuna lyrysk oer de Kroäat: "Hij is heel populair in Limburg. Hij heeft wel eens gezegd: 'Als er vijf keer een actie mislukt, probeer ik het gewoon weer een zesde keer.' Wat dat betreft is hij een rasvoetballer, en daar houden ze hier van."

De sjoernalist wist earst net wat er fan Halilovic ferwachtsje koe: "Ik kende hem wel van zijn periode bij Heerenveen, maar had hem niet heel goed op het netvlies staan. Maar hij heeft natuurlijk bij Barcelona gespeeld en bij AC Milan; dan moet je toch wel iets kunnen. Maar dat hij voor Fortuna al gelijk zo belangrijk zou zijn, had ik niet verwacht. Misschien heeft hij ook wel zoiets van: dit is nu al mijn twaalfde club, als ik het nu niet laat zien, dan kan ik het in elke andere fatsoenlijke competitie wel vergeten."

'Gjin romte jaan'

Ek Hearrenfeantrainer Kees van Wonderen wit dat je de Kroätyske nûmer 10 fan Fortuna net te folle romte jaan moatte: "Halilovic is een speler die zwerft over het veld en die wat extra's kan. Hij is een creatieve speler die in staat is om anderen te laten scoren, maar dat zelf ook kan."

Kees van Wonderen oer Alen Halilovic

"Halilovic is een mooie speler om naar te kijken, maar wij gaan niet een speler aan hem opofferen om hem overal op het veld te gaan volgen. Dat doe je met elkaar als team, vanuit je positie. Hopelijk hebben wij hem dusdanig in de tang dat we hem niet gaan zien," beslút Van Wonderen.