De toan fan Anne-Meta Kobes: "Sombere zwam"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema

"Het was middag, tijd voor een boodschap. Ik pakte mijn oude jas van de kapstok want de eerste keus hing druppend aan de klink van de deur. Buiten rook het naar mest, de geur van hard werken en dieren dichtbij. En: eindelijk was het eens droog.

Want: wat viel er veel regen deze week! Terwijl ik me er met terugwerkende kracht nog eens over beklaagde, vermaande ik mezelf met de zin 'regen is goed voor de boeren'.

Maar ik hoorde ook van boeren dat zij hun oogst moeten uitstellen omdat de zware machines anders het zompig land zullen doorboren. En bovendien: er moet, naast het vele water, hier wel wat eiland overblijven.

De toan fan Anne-Meta Kobes

Maar terwijl de graslanden rondom het dorp verzuipen, floreren: de schimmels. Zij steken opgewekt hun vruchten boven de natte herfstgrond uit. De paddenstoel. Dat is geen plant en geen dier, maar een vrucht. Want hij is eigenlijk net als een appel. Datgene wat in één seizoen groeit, opbloeit en weer verdwijnt, terwijl de stam vele jaren blijft staan.

Die stam van een paddenstoel is voor ons onzichtbaar. Hij houdt zich verborgen onder de grond en is wijd vertakt: een groot netwerk van kleverige draden. Dat noem je: een zwamvlok.

Wist je dat op die manier het grootste organisme ter wereld niet de blauwe vinvis is, die toch maar liefst dertig meter lang kan worden? Het is: de zwamvlok van de sombere honingzwam. In Amerika vonden ze van deze schimmelsoort een zwamvlok van maar liefst 1920 voetbalvelden groot en minstens 2400 jaar oud.

Aparte naam eigenlijk: sombere honingzwam. Het doet mij denken aan het enthousiaste bericht van een eilandgenoot. Deze week vond hij ook al zo'n somber exemplaar.

Dat gebeurde tijdens een regenbui, in de buurt van een groepje dennenbomen in het bos van Nes. Daar zag hij opeens sombere knolparasolzwammen. En dat bracht grote vreugde! Want het was hun eerste verschijning op Ameland. We hadden dus deze week een primeur!

Dus hebben we, ondanks de naam van de zwam, geen enkele reden om somber te zijn. Ook niet vanwege de regen, want tsja: na regen komt echt ooit weer een keer... zonneschijn."