De toan fan Jan de Groot: "Nabouwers"

Jan de Groot © Omrop Fryslân

"At je 't as kolumnist over 'n crompouce hewwe motte, dan gaan je al naar 'n bedinklik nivo, docht ik doe't ik dut mooglike onderwerp foorbij kommen sâg. En dochs mot ik 't d'r even over hewwe.

Ik hoop fan 'even', want idere letter die't hier an spendeerd wort, is d'r naamlik een te feul, maar deur de dailis hierover kin ik 't dochs niet late om hierover te skriven.

Ja, lessen had kolumniste Anne-Meta Kobes 't d'r ok al over, maar sij had 't foornaamlik over de geneugten fan deuze súkkerbom. En ik gaan 't hewwen over wat d'r achter weg kommen is.

De toan fan Jan de Groot

't Likent wel at heel Nederland nou an die crompouce sit. 't Is heel populêr. Ok bij de bakkerswinkel in St.-Anne lêge se achter 't rút. En dat mâg dus niet, temînsen neffens de útfiner derfan. Die sleept deuze nabouwers foor de rechter.

't Product en de merknaam fan de crompouce mâg neffens hur niet meer sonder toestimming brúkt worre. D'r souwen al 'n prot bakkers en súppermetten anskreven weze deur hur adfekaat om der met op te houwen en ambachtlike bakkers mâge tena alleen in lisînsy 't produkt ferkope.

Wat 'n flauwekul. Draai 't nou 's om: 't Is dochs mooi dat je wat útfine wat 'n 'hit' wort, souwen je sêge? Okee, at je der wat sinten an overhouwe, as útfiner, fyn ik terecht, maar om nou soa hierover te beren, dan ferleeg je je dochs wel as 'n stakker.

En dan motte jim aigenlik nag even wete dat 't kombineren fan lekkernijen ooit begonnen is met de kaugombalijsko. Dut even said hewwende tussen neus en lippen deur.

Maar d'r binne nag feul meer produkten die't deur de jaren hine bijnander foegd worden en útgroeiden ant 'n súkses, maar dan sonder de ophef fan nou.

En dat in 'n wereld die't nou in brând staat deur twee oorlogen. Maak je der drok om in plak fan over 'n crompouce. Dat ophouwe met dut gedonder!

Trouwens, 'n ânder had soa'n crompouce ok soamaar bedinke kinne. Sterker nag: een út Seeland kleemt dat al, maar dan hyt 't âns, soa sait-y.

Soa moeilik is 't dus niet om lekker eten te kombineren. Ik prakkeseer maar heel even en ik kom al tot twee suggestys: 'n pydsa met Ingelse drop d'rop en petat met dertussen wat flikkys.

Pydsa, petat, snôbersgoed en súkkelary likent mij 'n och soa'n goeie kombinasy foor kines. Ja, ik weet 't: dut slaat nergens op, maar ik wou dut even in kontekst sette met die crompouce.

Afijn, ik hew deuze kollum alweer feul langer maakt as dat sou. Ik hew wel wat beters te doen: as de weerlicht laat ik myn ideeën fan de pydsa en petat nou naamlik registrere. En o wee at een mij nabouwen gaat... Dink 'r om!"