De toan fan Anne-Meta Kobes: "Jubileum"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Als je dagelijks al omringd wordt door bruisende zee, dan is ook hemelwater tijdens een feestje geen probleem. Het bleek deze week, nu de basisschool in het dorp haar jubileum viert.
Er wordt eer bewezen aan 125 jaar kennis, liefde en avontuur: dat zongen de kinderen tijdens het hijsen van de speciaal ontworpen feestvlag. De leerlingen en het docententeam hadden voor de gelegenheid dezelfde hoodies aan. Met jubileumopdruk: een kroon, gemaakt van een scheepje en drie feesthoedjes.
Ze verwijzen naar de drie voorgaande schoolgebouwen en naar de koningin naar wie de school vernoemd is: koningin Wilhelmina. In 1898 was de Hollumer 'school met de bijbel' de eerste in Nederland die de naam van deze koningin mocht dragen.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Alle reden dus voor een koninklijk feest van maar liefst een hele week lang. En als je fundamenten staan op één van de mooiste plekken van Nederland, dan wil je natuurlijk van die omgeving gebruikmaken. Dus stonden er leerlingen op de omloop van de molen, trokken ze het bos in, verkenden ze de vuurtoren en het strand. Meermaals liep de regen in straaltjes langs hun jassen. Maar de feesttruien boden een warme beschermlaag tegen de aanstormende herfst.
In 1953 gingen de kinderen van de Wilhelmina er ook al eens op uit. Deze week las ik het verslag van het schoolreisje van dat jaar, georganiseerd door hoofdonderwijzer Reitsma. Die dag was geopend met gebed en het lied Grote God wij loven U. Daarna trok de gehele school, al zingende, naar Nes. Voor dit feest werd een overtocht gemaakt.
Op de boot was het erg koud, vermeldde de schrijver in keurig schoonschrift, maar 'we zaten gelukkig allemaal binnen'. Met de bus ging het vervolgens naar de omgeving van Apeldoorn, waar de kinderen schommelden en voeren bij het 'Veluws Eiland'. Educatief was het bezoek aan een forellenkwekerij. Daar mocht de jeugd proberen zo'n vis te pakken te krijgen 'wat natuurlijk niet gelukte, daar de vissen te glad waren'.
Dat moet wel een fijne dag zijn geweest, net als deze week zo met de school eropuit. En onderneem je samen dit soort vrolijke avonturen, dan schept dat een band en kan de school weer vele jaren vooruit.
Vanmorgen wordt de jubileumweek bekroond met een heus galaontbijt. Daarvoor zet het restaurant dat nu huist in het allereerste schoolgebouw zijn deuren open. Voor de kinderen is er koninklijk vervoer, dat hen haalt vanaf een speciale opstapplaats dichtbij hun huis. Na nog eens het jubileumlied en een toost komt het feest daarna tot een eind. En begint onze Amelander Herfstvakantie. Kan iedereen mooi een beetje bijkomen."