De toan fan Anne-Meta Kobes: "Opgericht"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Op de parkeerplaats aan de Jan Jacobsweg is de tent inmiddels opgericht. Versierd met vlaggen is het een duidelijk baken van het grote feest dat dit weekend zich ontvouwen zal: het is tijd voor De Kermis!
De Hollumer Kermis is er één die je niet wilt missen. Een grote schare dorpelingen maakt het dit weekend mogelijk dat piepjong en stokoud zich vermaken kan. Dat begint al zometeen: vanmorgen is er kleuter en peuterpret. Vanmiddag mag de oudere schooljeugd zich melden. Dan is er een heus 'Strânfeest in de tint'.
De toan fan Anne-Meta Kobes
De kermis in Hollum staat er om bekend dat deze spelletjesdag fantastisch is aangekleed. Vorig jaar kon je op een echt vliegend tapijt door de tent heen zoeven. Dat paste goed bij het thema 'Eftelingsprookjes'.
Ook was er een spookslot, in een stikdonkere container vol licht en geluidseffecten. Doodeng. Het jaar ervoor maakte een steile zeepbaan onderdeel uit van 'de reis om de wereld'. En nu gaan we dus het strand op. Dat moet wel een succes worden, gezien onze geografische locatie.
Ondertussen wordt op het echte strand, aan de zee, hard geoefend. Met: de hakken in het zand en hangen maar. Want die kwaliteiten komen van pas op de zaterdagmiddag van de kermis. Dan is er voor de tweede maal het Amelander Touwtrek Kampioenschap.
Wint dit jaar het personeel van het woonzorgcentrum of zijn het toch de kinderen van groep 6? Vorig jaar hadden sommige trekkers de blaren in de handen staan. Gelukkig schafte het dorpsbelang voor deze editie speciale, zachtere touwtrektouwen aan.
Het belooft wat te worden, daar op het parkeerterrein. En in het hele dorp, eigenlijk, waar de tonen van de live muziek dit weekend niet te missen zijn.
Wie in al dat gedruis even kalmte zoekt, kan tussendoor op adem komen bij dat andere evenement dat dit weekend plaatsvindt. Open Monumentendag. Ook hierbij zijn vele Amelanders actief. Ze heten ons welkom in een van de bouwwerken die vele jaren geleden al werden opgericht."