Topdrokte by Drachtster stúdzjeboekewinkel, mar hast gjin boeken op de flier

Arnold Mulder (rjochts) by de ynpaktafel fan de stúdzjeboekewinkel © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
No't skoallen wer los geane, is der in soad fraach nei stúdzjeboeken by de Studieboekenwinkel yn Drachten. Troch it fallisemint fan in grutte spiler, leit de hiele merk wer iepen.
Yn Drachten liedt dat ta topdrokte. Dus ferwachtsje je stellaazjes en pallets fol mei boeken, boeken en nochris boeken. Dochs falt dat by de Studieboekenwinkel yn Drachten bot ta.
"De reden dat je hier niet zoveel ziet, is dat het er direct weer uit gaat", seit ferkeaper Arnold Mulder, "Voorraden komen binnen, gaan door ons systeem, worden verzameld en verzonden."
In systeem soarget derfoar dat boekelisten dúdlik en maklik te sammeljen binne. Oan de ein fan de dei wurdt bybesteld wat wer nedich is. "Er zitten geen grote marges op studieboeken, dus je moet het proces slim en efficiënt inrichten. Vandaar dat wij gebruikmaken van de voorraden die bij uitgevers liggen."
Stúdzjeboeken fleane de doar út yn Drachten
Dit jier is der in soad feroare yn de stúdzjeboekemerk. Grutte spiler Studystore fan Van Dijk is fallyt. Dus hat Mulder in grutte oanrin: "Zij hadden ongeveer 80 procent van de markt in handen. Dus wij hebben vanaf het begin van het jaar druk op de ketel, omdat meer mensen naar ons toe komen. Het geeft ook aan hoe ingewikkeld het product kan zijn."

Ferskil hbo en mbo

By in soad webwinkels is it bestelde produkt regelmjittich in dei letter al yn hûs. By stúdzjeboeken hinget it fan de stúdzje ôf hoe lang oft it duorret. "Veel Hbo-boeken gaan via het Centraal Boekhuis", seit Mulder, "Hbo-bestellingen worden daar snel naartoe gestuurd, de volgende dag zijn dan vaak de boeken al thuis."
"Bij mbo-titels is dat anders. Die zijn specifieker, heel vakgericht. Ze worden in kleinere oplages gemaakt. Dus worden ze vaak ook pas gedrukt op het moment dat ze besteld worden. Daarom stellen we die pakketten hier samen."