"Fryslân is perfect voor hippies als wij", maar nog geen uitsluitsel over toekomst Psylân

Bart Burkhardt, voorzitter van festival Psylân © Omrop Fryslân
Trots loopt voorzitter Bart Burkhardt over het terrein van Psylân bij Ryptsjerk. De eerste editie van het psychedelische kunst- en muziekfestival zit er bijna op. Burkhardt is tevreden. "Volgend jaar weer?", vragen bezoekers aan hem. "Wie weet."
Want Psylân mag dan goed verlopen zijn met bijna 1.500 festivalgangers uit binnen- en buitenland, de aanloop was niet makkelijk. Er werd bezwaar gemaakt, onder andere door de stichting Groene Ster Duurzaam. Ze waren bang voor geluidsoverlast bij camping De Terpen bij Ryptsjerk. De rechter stelde ze in het ongelijk.
"De aanloop ging wel wat zwaar inderdaad", zegt Burkhardt. "Er waren een paar rechtszaken, die kostten behoorlijk wat energie en geld. Het zorgde ook voor onduidelijkheid bij bezoekers. Maar nu het is doorgegaan, zijn we erg blij. Dat geeft ook weer energie terug."
Bijna 1.500 bezoekers voor eerste editie Psylân
De voorzitter zegt dat de organisatie er alles aan heeft gedaan om geluidsoverlast te voorkomen. "Zo was het hoofdpodium in een schuur en hebben we voortdurend metingen gehouden. Mensen in de omgeving zeiden: is dit het nou? Zelfs de personen die ons hadden aangeklaagd vonden het top."
De organisatie zal de eerste editie evalueren en dan een besluit nemen over volgend jaar. Voor veel bezoekers was Psylân een mooi alternatief voor het grotere Psy-Fi in het Groene Stergebied, dat in 2019 voor het laatst doorging.

"Nog nooit zó chill"

"Veel mensen vinden het prima dat het nu wat kleiner is, het hoeft ook niet groter voor ze. Het concept is dus goed", zegt Burkhardt, die door verschillende bezoekers wordt bedankt.
Wietse Nijland uit Groningen geeft hem zelfs een knuffel. "Graag volgend jaar weer", zegt Nijland. "Ik heb veel festivals meegemaakt, maar zo chill als hier nog nooit. Wij als hippies hebben een plek nodig. En Fryslân is een perfecte plek. Het is mooi hier, de mensen zijn gezellig. En zo'n feest regelt zichzelf."